fbpx
събота, септември 23, 2023
Новини

И тази година без зимно на Еверест

И вторият опит на Алекс Чикон за зимно безкислородно изкачване на Еверест се оказа неуспешен. Така най-високият връх на планетата и тази година остава непокорен.

Силни ветрове и прогноза за влошаване на времето накараха Чикон и екипa му за втори път тази зима да слязат от планината. Този път те достигнаха само до Лагер 2. Преди месец по време на първия опит за зимно изкачване на Еверест, те достигнаха Южното седло, но се върнаха, отново заради силни ветрове.

Въпреки че краят на астрономическата зима е чак след две седмици, прогнозата за времето не е обнадеждаваща. Затова Алекс Чикон взе решение да прекрати експедицията.

“Въпреки че се чувствам много силен физически и психически, зимата не се примири, силните ветрове ни принудиха да се върнем, a прогнозата за следващите дни е ужасяваща.”

Испанецът обаче е нетърпелив да се върне в планината следващата година “Не казваме сбогом, а: „Ще се видим отново“.”

Вторият опит
След като прекара 10 дни в Катманду, слизайки там от Базовия лагер заради лошо време, Алекс Чикон реши да се върне за нов опит за атака. Но отворилият се прозорец хубаво време не беше достатъчен за осъществяване на зимно изкачване на Еверест. Алпинистите достигнаха Лагер 2 на 6-ти март. Планът им беше да достигнат Лагер 4 на 7 март и да изкачат върха на 8 март.

Ветровете обаче останаха силни и, както се очакваше, времето се влоши. Те останаха в Лагер 2 на 7 март и решиха да изчакат следващия ден.

“Наистина беше самоубийствено да продължим,” каза испанецът. “Като ръководител на експедицията не исках да излагам на опасност живота на партньорите си. Нито пък моя собствен.”

Преди това
Алекс Чикон и екипът му направиха първия опит за атака през втората седмица на февруари. Въпреки изключителния студ през нощта и няколко разрушения по фиксирания маршрут, изкачването до Лагер 2 и 3 протече гладко.

На 13 февруари екипът се пребори със силния вятър и изключителния студ, за да достигне Лагер 4. Те очакваха вятърът да отслабне, но това не се случи. На Южното седло шестимата мъже не успяха да опънат дори една-единствена палатка. Алпинистите се върнаха в Лагер 3. Условията останаха лоши и екипът се върна в Базовия лагер.

Алекс Чикон, заедно със Симоне Моро и Али Садпара осъществи първото зимно изкачване на Нанга Парбат през 2016 г. Той имаше предишен опит на Нанга Парбат през 2015 г. и беше част от две зимни експедиции на Гашербрум I през 2011 и 2012 г. Освен това Чикон е изкачил 11 осемхилядника.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!