fbpx
петък, май 24, 2024
КатеренеНовиниТуризъм

Продадоха Дома на алпиниста във Враца

Домът на алпиниста във Враца е продаден. Това съобщиха от Инициативния комитет за неговото опазване.

Сделката е станала известна в деня на среща на негови представители с Омбудсмана на Република България. Нейната цел беше да се инициира спешна отворена среща с медии, институции и синдикът на дружеството, чиято собственост е имота и да се намери начин държавата да откупи емблематичната за катерачната общност сграда.

Настояването на алпинистите беше тя да стане Национална спортна база, което е изпратено и като предложение от Българската федерация по катерене и алпинизъм към Министерството на младежта и спорта още в края на юли.

Заради бавните административни процедури и липсата на желание за ускоряване на комуникацията между институциите, се е стигнало до междувременната продажба на имота, смятат катерачите. По техните думи, вчерашният ден е бил срамен за българския алпинизъм.

Припомняме, че имотът беше собственост на обявеното в несъстоятелност врачанско туристическо дружество „Веслец“. Собствеността беше спорна и присъдена на последна инстанция след серия от съдебни дела, спечелени на предходни инстанции от държавата с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). На делото във Върховния касационен съд, чието решение е окончателно, не е присъствал адвокат от страна на МРРБ.

Бъдещето на Дома на алпиниста във Враца: дом за катерачите или крайпътен хотел?

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!