fbpx

Бъдещето на Дома на алпиниста във Враца: дом за катерачите или крайпътен хотел?

Алпинисти от цялата страна се обединиха в обща кауза: „Да опазим Дома на алпиниста във Враца“.
Това е свързано с предстоящата продажба на емблематичната в катерачната общност сграда в подножието на Врачанските скали.
Те са сред най-високите и с технически трудни турове в България, символ и основен тренировъчен обект за големите постижения на българския алпинизъм и катерене.
Продажбата е неизбежна, след като Върховният касационен съд, след серия от дела, присъди собствеността на обявеното в несъстоятелност Туристическо дружество „Веслец“ – Враца на 9 юли тази година. Решението е окончателно.
Конфликтът беше между държавата с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и сдружението, придобило спорна собственост в годините като част от структурата на Българския туристически съюз (БТС).
Към момента усилията на алпийската общност са насочени Домът на алпиниста да бъде придобит за целите на катеренето и алпинизма в България и да стане национална спортна база.
Това настояване е подкрепено от алпийски клубове в цялата страна и от Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА).
Инициативен комитет е сформиран преди броени дни с настояване за спешна среща с представители на заинтересованите страни с Министерството на младежта и спорта (ММС).
След серия от писма на организации, инициирани от смолянския алпийски клуб „Христо Христов“ до множество институции, от БФКА е изпратено писмо до спортното министерство с предложение сградата да стане Национална спортна база по алпинизъм с единодушно решение на Управителния съвет.
“Изключително сме разтревожени от неяснотата за бъдещото стопанисване и предназначение на „Дома на алпиниста“. Това е място с богата история и голямо значение за цялата алпийска и катерачна общност в страната, олицетворение на духа на българския алпинизъм. От Врачанските скали и Дома на алпиниста са започнали пътя си много от големите имена и клубове в българския алпинизъм (…) Създалата се ситуация представлява риск да се обезличи една история, градена от много поколения алпинисти, а алпийската общност да бъде лишена от място, където да се развиват бъдещите таланти в областта на катеренето и алпинизма”,
се казва в писмото на федерацията. То е изпратено на 22 юли тази година. Отговор на него все още не е получен.
Друго писмо от БФКА са изпратили отново до ММС през 2012 г., когато е обявен първият търг за продан на Дома на алпиниста. В него също се изразява тревожност от смяната на собствеността и неясното бъдещо предназначение на сградата, като се апелира тя да бъде придобита за нуждите на федерацията. Тогава началната тръжна цена е 415 000 лева, но така и не се стига до продажба заради спорната собственост. Отново за публична продан сградата е обявена през 2017 г., като тогава цената пада на 290 607 лева, заедно с прилежащите движими вещи и стопански инвентар. След това започват делата за собствеността, а през годините се сменят четири синдици, които се разпореждат с имуществото на “Веслец”.*
В отговор на писмата, изпратени през юли т.г. от спортни клубове, деятели и неправителствени организации с настояване институциите да влязат в диалог за разрешаване на проблема, е получена и обратна кореспонденция. В писмо от МРРБ се казва, че „…изразяването на становище относно направеното искане за предприемане действия за придобиване на визираната сграда, представляваща „Дом на алпиниста“ в полза на държавата и съответно предоставянето й изцяло и само за нуждите на катеренето, алпинизма и туризма в България, е в правомощията на ММС“.
Написано е още, че „Държавата не е изрично посочена сред кръга на лицата, които нямат право да участват в наддаването”.
От това става ясно, че държавата има правно основание и според нас морално задължение в лицето на ММС или Национална спортна база ЕАД да участва в търга и придобие въпросната сграда,
казват от Инициативния комитет.
Оттам настояват за спешна отворена среща с представители на ММС, МРРБ, БФКА, БТС и БЧК /ПСС/, Национална спортна база ЕАД, синдикът, който се разпорежда със собствеността на сградата и представител от администрацията на Омбудсмана. На нея да бъдат обсъдени и взети спешни адекватни мерки за разрешаване на проблема, апелират алпинистите.
Поканен на срещата е и заместник министър-председателят Томислав Дончев, който е запознат със спорния казус.
В същото време към сградата непрекъснато интерес заявяват потенциални купувачи.
“Идват хора, които гледат с други очи на базата. Много е възможно тя да се превърне в хотел или лятна резиденция”,
каза за „Върхове“ Красимир Иванов, уредник на Алпийския дом.
“Тук се борим за идеална кауза – това е по-важно дори от всичките състезания, които се провеждат през годината. Това ни учи на морал, на отговорност, на активност и касае всички, не само алпийската общност.”,
споделя председателят на смолянския алпийски клуб Георги Стойков, организатор на инициативата.
В катерачните среди напрежението по наболелия въпрос за бъдещето на Алпийския дом и възможните решения ескалира.
“В така създалата се ситуация, учудвщо е резервираното отношение на УС на БФКА и липсата на каквато и да било активност от тяхна страна”,
казва Григор Вътев от спортен клуб „Монтис“ – едни от първите, които подкрепиха предложението за диалог между институциите и идеята Дома на алпиниста да бъде превърнат в национална спортна база.
*Как се стигна дотук? – спорът за собствеността (следва)

Comments

comments

Прочети  Световна купа по ледено катерене в Саас-Фе - резултати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!