fbpx

с. Осеновлаг – вр. Козница

Продължителност: 2 ч.
Автор:
Върхове
Вашият е-мейл: redakcia@varhove.com
Трудност: лесна към средна
Подходящо време за преминаване: Маршрутът не е маркиран, затова единственото подходящо време е летният сезон в ясно време.

Подоробно описание на маршрут:

 

Изходният пункт за изкачване на връх Козница /1632 м./, първенец на планината Ржана, е с. Осеновлаг, общ. Своге. Пътеката тръгва от указателната табела срещу входа на фермата в началото на селото. Продължаваме нагоре по пътеката, като веднага след последната кошара  се отклоняваме вдясно и нагоре. След около 5 мин. се достига водопада, падащ по изкуствена циментова стена. Точно край него, пътеката, която сме следвали до момента се отклонява наляво, а ние трябва да се изкачим на коларския път, който е вдясно, малко по-високо от нас. Продължаваме по него, като при двете разклонения, които срещаме в следващите няколко минути поемаме по десния ръкав. Пътят започва със серпентини бързо да набира височина, като се отдалечава в посока, противоположна на върха. Около 20 минути след началото на прехода навлизаме в гора. Още в началото пътеката се извива, и става успоредна на селото, което остава далеч в ниското. За около 15 минути стръмно изкачване през борова гора излизаме високо в подножието на връх Козница.

 

Пътят продължава на открито, следвайки посока юг. След около 10 минути, след като сме излезли от гората маршрута прави завой наляво, навлизайки в букова гора. Стръмно нагоре от дясната ви страна е връхната точка на Козница. Отляво е непристъпен склон, обрасъл с букови дървета, а долу в ниското на китна полянка се забелязва една от многобройните, разхвърляни къщурки в този край. Преходът в гората продължава около 15 минути, след което, заобикаляйки върха от юг излизаме на билната заравненост на планината Ржана. Тук продължаваме по пътеката в посока север, като преминаваме покрай няколко мини-езера. Скоро след излизането ни на билото ще забележим по-слабо утъпкана пътека, която се отклонява вляво от основния коларски път, по който вървим. Често по склона преди отклонението пасе стадо коне.

 

Предстои ни последния половин час изкачване до върха. Пътеката бързо набира височина, откривайки все по–красиви гледки.  На места стръмно, на места със серпентини, пътят се извива към най-южния край на масива на Козница. Последните 10 минути от изкачването отново са през буковата гора, която преди това прекосихме в по-ниската й част. Излизайки в края на гората се озоваваме на превал. Върхът отляво е Козница. Ще го познаете по каменната пирамида. Изкачването от превала до връхната точка отнема не повече от 5 минути.

Забележителности по маршрута: Връх Козница /1632 м./ е първенец на планината Ржана, считана за дял от Старопланинската верига. От върха се открива невероятна панорамна гледка. На север е Врачанския Балкан с първенеца Бегличка могила, на северозапад в далечината се откроява Берковска планина с вр. Ком. На запад се подава Витоша, а зад нея гордата снага на Рила и Мусала. Южно от върха се разкрива гледка към вр. Мургаш, а в ниското под него на югоизток е Ботевградската котловина.

Необходима екипировка: стандартна туристическа екипировка

Как да стигнем там: до с. Осеновлаг води 17-километров асфалтиран път от с. Елисейна, находящо се по пътя София  – Своге  – Мездра

Къде да нощуваме: Единственото място, предлагащо нощувка в района е фермата в с. Осеновлаг.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!