fbpx
събота, април 13, 2024
Новини

Съни на К2

Боян Петров – Съни успя! Той изкачи вторият по височина върх в света, но най-труден технически – К2 (8611м).
Боян изкачи върха вчера – 31 юли, в деня, в който се навършиха 60 години от първото му изкачване.
41-годишният алпинист пещерняк Боян Петров-Съни от 14 години е с инсулинозависим диабет тип 1. Работи в Националния природонаучен музей. Преди година претърпя тежко счупване на дясната подбедрица, след като падна от мотор. Именно това провали и планираната за тогава експедиция на К2.

Боян е изкачил върха в 8 часа сутринта местно време, след като е тръгнал около полунощ, заеднос група от четирима полски алпинисти и един италианец. На върха той е бил с поляците Марчин Качкан и Януш Голомб.
За изкачването пръв съобщи ръководителят на полската експедиция, а около 18 ч. Местно време и самият Боян се е обадил по сателитния телефон.
Този сезон Боян Петров вече постави, а от вчера и подобри, рекорд в българския алпинизъм. В един сезон той вече има изкачени три осемхилядника. През май се качи на Канчендзьонга (8586) в Хималаите, което също бе премиера за българин. След това стана първият българин, изкачил два 8-хилядника в един сезон, след като на 23 юли стъпи на Броуд Пик (8047 м).

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!