fbpx
събота, февруари 24, 2024
Новини

Състезание по скоростно изкачване на Елбрус

За 2:43 ч. беше изкачен европейският първенец  – връх Елбрус /5642 м./ по време на тазгодишното състезание за скоростно изкачване. Стартът бе на височина 3800 м.
В деня на състезанието – 11 май – сутринта бе слънчева, но с много силен вятър –  25-35 м/с. и с прогноза за влошаване на времето.
Оценявайки преди старта потенциала на лидерите, директорът на Фестивала Евгений Колчанов отдели много време на силните спортисти от Киргизстан, на руските алпинисти (и най-вече на Михаил Першин) и сдържано се обърна към чужденците: „Те не са били на такива височини. Елбрус все пак е най-високият връх в Европа и, въпреки че усърдно тренираха, едва ли могат да бъдат достойна конкуренция на киргизстанците. Но ще ни дишат във врата”. В състезанието взеха участие общо 43 спортисти от Русия и цяла Европа.
Независимо от това, че изкачването не е технически сложно, то е на височина над 5000 метра. Скоростното изкачване на Елбрус изисква крайно напрягане а физическите и емоционалните сили. Един от участниците подчерта: „Пулсът ми се е покачил на 150 удара/мин.”, което показва физическата тежест на изкачването.
Дистанцията на пробега има два етапа: на скалите Пастухова (4800 м.) и на седловината (5300м.). 4800 метра – етап на квалификациите, всеки, който не достигне тази височина за 3 часа, не се допуска нататък.
Участниците в състезанието  – алпинисти, скиори и високопланински туристи. Всеки от тях трябва да владее придвижване по лед, скали, да има опит във високата планина и необходимата аклиматизация.

Към 11 ч. сутринта (момента на изкачване на първите на върха) времето рязко се влоши, заваля силен сняг. Видимостта над 3800 м. бе 2-3 метра. Височинните съдии решиха да затворят изхода на седловината, заради опасност участниците да сгрешат маршрута. Едва четирима спортисти изкачиха върха.Всички останали слязоха.
Скоростното изкачване на европейския първенец се провежда за втори пореден път в рамките на фестивала Red Fox Elbrus Race. В съветските времена състезания по скоростно изкачване на участъците станция „Мир” – Приютът на Единайсетте и Приютът на Единайсетте – Седловината се провеждаха като етап в подготовките за хималайски експедиции. Планината бе добре позната на всички сериозни алпинисти, тъй като е на удобно местоположение и височината й е достатъчна за изпитване на поносимостта. В изкачванията, които се считаха за престижни, участваха най-силните алпинисти на СССР.
Победители:
1.    Семен Дворниченко (Бишкек). 2:43 ч.
2.    Андрей Пучинин, (Алма-Ата), 2:52 ч.
3.    Роман Губанов (Теберда), 3:01 ч.
4.    Сергей Селиверстов (Бишкек). 3:21 ч.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!