fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеЛичностиНовини

На 12 май в Аоста почина Ачиле Компаньони, италиански алпинист, който заедно с Лино Лачедели в 18 ч. на 31 юли 1954 г. пръв стъпи на К2.

На 12 май в Аоста почина Ачиле Компаньони, италиански алпинист, който заедно с Лино Лачедели в 18 ч. на 31 юли 1954 г. пръв стъпи на К2.
Роден на 26 септември 1914 г. във Валфура, Сондрия, Компаньони става военен в Алпийските части, преди да започне работа като планински водач и ски инструктор в Червина. Благодарение на алпийския си опит, преди всичко на Монте Роза, Матерхорн и Ортлес-Чеведале той е поканен да участва в историческата италианска експедиция на К2. Компаньони е удостоен с едно от най-високите отличия на Италия, през 2003 г. е обявен за Кавалер на Гран Гросе.

В продължение на повече от половин век Компаньони бе замесен в горчива битка за първенство с Валтер Бонати. С неговата смърт Италия губи един от най-великите си алпинисти.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!