fbpx

Seven Summit Trecks прекратяват експедицията под К2

Seven Summit Trecks прекратяват експедицията за зимно изкачване на К2, съобщи Everest News. Алпинистите вече се приготвят за слизане в цивилизацията.

Те записаха успех, като техният член Сона Шерпа е един от десетимата непалци, стъпили за първи път през зимата на върха на 16 януари. Двама от същата експедиция обаче загинаха, българинът Атанас Скатов на 5 февруари и испанецът Серхи Минготе на 16 януари, а трети – Хуан Пабло Мор е в неизвестност вече четвърти ден.

Jasmine Tours, организатор на експедицията на изчезналия Джон Снори остават в базовия лагер в очакване още няколко дни.

Днес хеликоптери отново се вдигнаха, за да облетят района, въпреки че вчера беше съобщено, че спасителната операция се прекратява.

„Днес достигнахме височина над 7000 м с два армейски хеликоптера и с помощта на Армейски авиоескадрон 5. Пилотите, Лакпа Денди (шерпът на Атанас Скатов – б.р.), и аз прелетяхме над районите, където най-вече смятаме, че може да бъдат локализирани изчезналите алпинисти Али, Джон Снори и Хуан Пабло Мор на K2. Имахме по-малка видимост, а високата част на върха е покрита  с облаци. През последните три дни пилотите свършиха страхотна работа, отвъд техните граници, но ние не можахме да видим никакви следи. Екипът ще изчака за друг подходящ прозорец от хубаво време и възможности за издирване“, написа ръководителят на експедицията на SST Чанг Дава Шерпа.

По време на полета вчера бяха забелязани предмети, които дадоха известна надежда, но по-късно се оказа, че това са палатка, матрак и спален чувал.

Имтиаз и Акбар, братовчед и племеник на Али Садпара също пристигнаха в базовия лагер преди около едно денонощие, за да помогнат за прибирането на Саджид Садпара. Освен това те са опитни алпинисти, изкачвали К2.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Elia Saikaly (@eliasaikaly)

Двамата планираха днес да излязат пеша нагоре, за да потърсят изчезналите алпинисти, но лошото време им попречи.

Прочети  Януш Голаб срещу Денис Урубко: Обвини го в лъжа

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.