fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеНовини

Моро, Чикон и Алварез планират атака на Манаслу на 9-10 февруари

Испано-италиансата експедиция със Симоне Моро, Алекс Чикон и Иняки Алварез остава в базовия лагер под Манаслу. Те очакват хубаво време, за да опитат да осъществят проекта си за зимно изкачване на върха с траверс до източния връх East Pinnacle.

В подножието на Манаслу доскоро работеше и непалска експедиция, но наскоро те я прекратиха. Причината, по думите им, невъзможност изкачването да бъде осъществено в чист алпийски стил.

През последните дни на Моро, Чикон и Алварез им се отвори допълнително тежка работа, след като огромна ледена цепнатина прегради пътя им към лагер 2. След това пък урганен вятър отнесе палатките им в базовия лагер.

„След две безсънни нощи, преживявайки събитията на осемхилядника К2, днес над базовия лагер се разрази ураган.
От поривите на вятъра със скорост 134 км/ч пострада голяма част от палатките, а една от най-важните беше изцяло унищожена“, написа Чикон в социалните мрежи.

Въпреки неудачите испанският алпинист, който през 2019 година гостува на Филмовия фестивал в Банско, е уверен в пълната готовност на експедицията да предприеме атака на върха. Според Чикон е нужен само прозорец хубаво време и надежда за това, че  над  7000 метра ледът и снегът ще бъдат достатъчно твърди, за да не представляват лавинна опасност. Той съобщи още, че Симоне Моро в свое неотдавнашно изкачване е оставил на височина 6600 метра около 600 метра въже, необходимо за атаката на върха.

Алекс Чикон и Симоне Моро заминават за зимно изкачване на Манаслу с амбициозна цел

В плановете на експедицията в заключителния етап – да нощува във втори и трети лагер. Те нямат намерение да остават в лагер 4 и ще щурмуват директно от лагер 3.

Атаката ще осъществят тримата алпинисти Симоне Моро, Алекс Чикон и Иняки Алварез. В базовия лагер ще ги очакват Чхепал Шерпа, Калден  Шерпа, Гелу Шерпа и Намжа Шерпа, които освен това ще обезпечават с оборудване и провизии и височинните лагери.

Ако времето позволява, атаката се очаква на 9-10 февруари.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!