fbpx

Ски самоучител – I част

Превод от чуждестранния печат

Ако още не си изпитал магията на безметежното летене по ски-пистата, настанал е моментът да поправиш тази грешка.

В следващата серия статии ще ти предложим основите на скиорството. Те обаче, не заменят добрия ски-учител, който е важно условие за безопасността ти по време на първите ти „стъпки” върху ските. Това е от нас, останалото зависи от теб…

Линия на спускане
Вероятно си чувал за линията на спускане, но ако не, това е най-правият път надолу по склона. Мислената линия, която се спуска право надолу от върха. Това е и естествения път, създаден от гравитацията, по който би се изтъркалял камък, съборен отгоре. Ако се спуснеш по тази линия, ще развиеш най-високата възможна скорост за склона.

Помни, че колкото по-близо до линията на спускане се движиш, толкова по-голяма ще бъде скоростта ти. Колкото е по-голям ъгъла на спускане спрямо склона, толкова по-бавно ще е спускането.

Ски стойка
ski-stanceНаучаването на основната стойка при спускане е едно от основните неща при първите уроци по ски. След това с много по-голяма лекота ще усвоиш ходене със ски, завъртане и движение нагоре по склона. Още повече, заемайки правилната стойка  ще намалиш вероятността от падане при първите си спускания.

Стандартната стойка за каране на ски е наречена рало. Позата се характеризира с насочване на коленете навътре, така че, върховете на ските също да сочат навътре, образувайки латинската буква V.

Заучаването на стойката ще ти отнеме не повече от час. Започни на умерено наклонен склон. Извий леко коленете си и постави ръцете над бедрата. След това опитай да събереш върховете на ските възможно най-близо. Задният им край трябва да бъде разтоврен. Балансирай с тялото.

Прочети  Ски Самоучител – II част

Позата рало е пoдходяща за начинаещи, тъй като предлага стабилност на тялото. Тя се осигурява от това, че центъра на тежеста ти остава в средата.

След като усвоиш тази поза, вече си готов за следващото упражнение.

Носене на ските
Когато се движиш по склона, понякога се налага да носиш ските си. Как да го направиш без да нараниш себе си или някой от околните скиори и без да повредиш ските?

Добър начин да носиш ските си е да ги поставиш на рамо с върховете напред. Насочи извитата част на върха надолу на 30-45 градуса. С другaта ръка е удобно да носиш щеките. Когато се обръщаш, увери се, че близо до теб няма хора, които да удариш със ските.

Някои раници имат ремъци за закачане на допълнителна екипировка. Ако разполагаш с такива, може да поставиш ските си там, с върховете нагоре. Затегни добре, като е добре да поставиш гумено парче между ремъка и ските, за да не се изплъзнат.

В началото е нормално да усещаш походката си малко колеблива, но…няма страшно, бързо се свиква

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!