fbpx

Спасеният малайзийски алпинист е в критично състояние

Спасеният малайзийски алпинист Уи Кин Чин е в критично състояние. Лекарите в Интензивното отделение на болница Медисити в Катманду се борят за живота му.

Уи беше евакуиран жив, след като два дни прекара в Лагер 4 под Анапурна. Състоянието му обаче е тежко, катo той има проблеми с дишането, причинени от престоя му на минусовите температури.

След спасяването на алпиниста, хеликоптер го е открал директно в болница Медисити. Първа помощ му е оказана още във вертолета, а след пристигането му той е настанен в Интензивното отделение.

Първоначално лекарите го оставиха в специално затоплено помещение, тъй като телесната му температура беше паднала до критично ниски стойности. След като тя започна да се покачва му бяха извършени процедури за улесняване на дишането,” обясниха от болницата. След като лекарите не забелязват подобрение в състоянието на Уи, той е поставен на изкуствено дишане.

Алпинистът е поставен под интензивно наблюдение и въпреки че до момента няма подобрение в състоянието му, те се надяват той да се стабилизира през следващите дни.

Уи Кин Чим, старши анестезиолог в болница в Сингапур, изчезна на слизане Анапурна (8091 m) след успешно изкачване на върха. Той е бил оставен от спътниците си заради невъзможност да продължи, точно под Френския кулоар на височина 7750 м. около 22 часа във вторник.

По The Himalayan Times

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.