fbpx
събота, юли 20, 2024
Новини

Спасиха изгубени мъж и жена на Витоша

Мъж и жена, изгубили се между х. „Еделвайс“ и х. „Алеко“ на Витоша бяха спасени от отряда на ПСС-София. Акцията е протекла в тежка метеорологична обстановка по тежък терен, заблатен от паднал дъжд, през непроходими хвойни и високи треви.

На 12 юни 2022 г. (неделя) по обяд, въпреки метеорологичните прогнози, мъж и жена тръгват от х. „Еделвайс“ в посока х. „Алеко“. Поради влошаване на времето – мъгла, дъжд и понижаване на температурите, двамата решават да пресекат на пряко от горна станция на Конярника към Капакливец и от „Алеко“ да се приберат с автобус до София. Не след дълго те се изгубват в района на Горно плато и в продължение на около 4 часа се лутат в района, без да открият път в гъстата растителност.

След многократни молби на жената да се обадят и да поискат помощ, мъжът накрая се съгласява и около 20:30 ч. тя подава сигнал на тел. 112, откъдето информират Централния денонощен пост на ПСС, като координатите на мобилния й телефон излизат автоматично в центъра на 112. Дежурният планински спасител в база „Алеко“ веднага тръгва с високо проходим автомобил към мястото и след около 30 мин., в 21:00 ч., открива жената в района на вр. Капакливец. Тя е премръзнала, но в сравнително добро състояние и обяснява, че нейния спътник е изостанал и се намира на около 500 м в трудно проходими хвойни. Съобщава също, че той е с белодробни проблеми и прекаран лек инсулт.

След бърза оценка на ситуацията, спасителят извиква на помощ служител от х. „Алеко“ и иска съдействие от отряда на ПСС – София, като задължително изисква присъствие на лекар планински спасител. Оставя жената в отоплената кола, заедно със служителя от хижата и тръгва да търси мъжа. Намира го премръзнал и мокър, напълно изтощен и неспособен да се движи. Преценява, че пострадалият е изпаднал в хипотермия и веднага взема мерки за затопляне и подаване на кислород, като се стреми непрекъснато да го държи буден.

След пристигането на групата от седем доброволни и щатни планински спасители, между които и двама лекари, започва незабавен транспорт с планинска количка по тежък терен, заблатен от падналия сериозен дъжд, през непроходими хвойни и високи треви.

В 23:30 ч. пострадалият е откаран в база „Алеко“ и е предаден, затоплен и в стабилно състояние, на очакващата го линейка на Спешна помощ.

Въпреки, че имат планинска застраховка, пострадалите не са били подготвени с адекватна за високата планина екипировка, сериозно са подценили метеорологичните условия и са надценили собствените си възможности и здравословно състояние.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!