fbpx

Спасителна операция за трима испански пещерняци в Мароко

Мароканските спасителни служби провеждат акция за за спасяването на трима испански пещерняци, открити живи от спасителните екипи във високите части на Атласките планини. Те са намерени в основата на скала.

Испанците са идентифицирани като  26-годишният адвокат Густаво Вируес и полицаите Хуан Боливар и Хосе Антонио Мартинез, и двамата на 41.

Съпругата на Мартинез, Хулия Ордонез, съобщи, че един от тримата е ранен.

„Това, което знаем е, че един от тях има нужда от медицинска помощ, тъй като останалите двама са  направили знак, че се нуждаят от помощ, когато хеликоптерът е минал над тях,“ каза Ордонез пред испанската телевизия TVE.

Зубир Бохур, председател на регионалната туристическа организация, съобщи по-рано, че  „хеликоптери и служители на гражданска защита участват в спасителната акция“.

Но той предупреди, че достъпът до  района е труден и няма възможност за приземяване на хеликоптери. Спасителите трябва да си проправят път пеша в продължение на около час, за да достигнат мястото.

Районът, в който те работят включва върхове с височина около 4000 метра, които са покртити със сняг.

Медиите в Мадрид, цитират вътрешното министерство, което съобщава, че седем испански полицаи ще се включат в операцията.

Тримата пещерняци изчезнаха преди няколко дни и съществуваха страхове, че те са хванати в капан от наводненията в района, причинени от топенето на снеговете.

Те бяха част от група от девет испанци, които се разделиха миналата неделя, за да изследват различни пещери.

Уговорката им е да се срещнат в град Уарзазате, и когато тримата не се появяват до вторник следобед, техните приятели съобщават на властите.

Прочети  На Мусала 15 години по-късно

„Те не са туристи; те са подготвени и тренирани и имат много богат опит, и в катеренето и в спелеологията“ , казва Ордонез. „Ако те не са се явили в уговореното време, значи са в беда.“

В петък, един от техните партньори каза за испанското радио Канал Сур, че мъжете са блокирани в  каньон от наводненията, предизвикани от топенето на снеговете.

„Надяваме се, че те са върху скала и изчакват водата да спадне,“ каза Хосе Морилас.

Хулио Переа, президент на испанската Федерация по планински спортове, на която са членове тримата пещерняци, също каза, че вярва, че те са в капан на високите нива на водите.

 

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.