fbpx

Търсят отровите-убийци на белоглави лешояди в Кресненското дефиле

Екип за борба с отровите със специално обучено куче се е включил в търсенето на отрови и отровни примамки в дефилето на Кресна, информираха от Зелени Балкани. Eкипът е единствен в страната и е мобилизиран заради изтравянето на почти цяла колония белоглави лешояди в Пирин. Кучето Барс и водачът му Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците, които помагат за опазването на лешоядите в Родопите, са се притекли на помощ в Кресна. Миналата седмица станаха известни множество случаи на незаконно използване на отрова през март. Целта на издирването на отровите е да спомогне за спасяването последните оцелели белоглави лешояди от колонията и за предотвратяването на по-големи щети за дивите и домашните животни.

Птиците са обект на дългогодишни опити за възстановяване на вида. В края на миналия век той е изчезнал от по-голямата територия на страната, вследствие на масовото тровене на хищници. В инициативата участват Фонда за дивата флора и фауна, Зелени Балкани, и доброволци по издирване на отровни примамки.

Междувременно служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е поискала съдействие от институции заради случая. Тя е изпратила писмо до колегата си от Министерство на вътрешните работи Пламен Узунов за бързо разследване и наказване на виновните лица за отравянето на защитените видове. Деянието е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и се наказва с глоба, пробация или лишаване от свобода.

С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и до изпълнителния директор на ИАГ Григор Гогов, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства. Алармирани са и регионалните екоинспекции и Дирекциите на националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“. Те също трябва да засилят охраната и контрола в защитените територии. При съмнения за отравяне на животни, са дадени указания за вземане на проба и изпращането й за изследване.

Според Закона за биологичното разнообразие е забранено белоглавите лешояди да бъдат преследвани и убивани. Също така те не трябва да бъдат обезпокоявани, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Не е разрешено и вземането на яйца от гнездата им, както и търговия или размяна на живи или препарирани екземпляри. Лешоядите се хранят с трупове на домашни и диви бозайници и така почистват планинските пасища, затова народът ги нарича „санитари в природата“.

Прочети  Първа българска спелео експедиция в Косово

Природозащитниците в България, в партньорство с международни организации, полагат дългогодишни усиля по различни програми за възстановяването на вида. Тези дейности са заложени в Балканския план за опазване на лешоядите, в редица мерки на Световния съюз за защита на природата (IUCN) и други стратегически документи и се изпълняват по проекти на различни финансови инструменти.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!