fbpx

Тази вечер: планинарско кино в парка на Военна Академия „Г.С. Раковски“

Поредното лятно кино в парка ще бъде тази вечер,  3 август, от 20:30ч. във Военна Академия „Г.С. Раковски“ в София. Организаторите представят филмова програма на едни от най-добрите международни заглавия на тази тема.

Програма:
20:00ч. – отваряне на вратите

20:30ч. – 20:44ч. – „Искам“, Германия, 14′

Авторът на филма е влюбен в музиката на френската певица Заз и става помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа Монблан.

20:44ч. – 21:42ч. – “Чудо в бурята”, Австралия, 52’

На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство по парапланеризъм в Австралия, Ева Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9946 метра. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин, става жертва на тази буря…

21:42ч. – 22:15ч. – “Серо Киштвар – Ледено студена история”, Швейцария, 33`

Планините Кашмир бяха забранени за чужди алпинисти в продължение на няколко години. Забраната беше отменена в началото на 2010 г. и Стефан Зигрист, Денис Бурдет и Давид Лама направиха първата експедиция в региона на следващата година, за да изкачат Серо Киштвар в алпийски стил. Те достигнаха върха през северозападната страна. Зигрист обаче беше забелязал нов маршрут и се завръща през 2017 г. заедно с Томас Хубер и Юлиан Цанкер, но трудностите бяха по-тежки от очакваното и се натъкнаха на трудно техническо изкачване.

Програмата е селекция от Международния Банско филм фест.

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

error: Защитено съдържание !!