fbpx

Тази вечер: планинарско кино в парка на Военна Академия “Г.С. Раковски”

Поредното лятно кино в парка ще бъде тази вечер,  3 август, от 20:30ч. във Военна Академия “Г.С. Раковски“ в София. Организаторите представят филмова програма на едни от най-добрите международни заглавия на тази тема.

Програма:
20:00ч. – отваряне на вратите

20:30ч. – 20:44ч. – “Искам”, Германия, 14′

Авторът на филма е влюбен в музиката на френската певица Заз и става помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа Монблан.

20:44ч. – 21:42ч. – “Чудо в бурята”, Австралия, 52’

На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство по парапланеризъм в Австралия, Ева Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9946 метра. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин, става жертва на тази буря…

21:42ч. – 22:15ч. – “Серо Киштвар – Ледено студена история”, Швейцария, 33`

Планините Кашмир бяха забранени за чужди алпинисти в продължение на няколко години. Забраната беше отменена в началото на 2010 г. и Стефан Зигрист, Денис Бурдет и Давид Лама направиха първата експедиция в региона на следващата година, за да изкачат Серо Киштвар в алпийски стил. Те достигнаха върха през северозападната страна. Зигрист обаче беше забелязал нов маршрут и се завръща през 2017 г. заедно с Томас Хубер и Юлиан Цанкер, но трудностите бяха по-тежки от очакваното и се натъкнаха на трудно техническо изкачване.

Прочети  Почина дългогодишен хижар на х. Македония

Програмата е селекция от Международния Банско филм фест.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!