fbpx

Ули Щек: „Това е интересното – никой да не го е правил преди“

Две години от гибелта на Ули Щек – „швейцарската машина“ в катеренето – се навършват днес. На 30 април 2017 година той загина под Еверест при аклиматизация за скоростен траверс Еверест – Лхотце.

Амбициозният му проект да премине най-високия траверс в зоната на смъртта в алпийски стил и без кислород беше естествено продължение на многобройните му уникални постижения. За жалост – последен.

Ули Щек загина едва прехвърлил 40-десетте, но остави ярка следа в света на алпинизма. Повечето му постижения не са повторени от никой друг.

Двукратен носител на наградата Piolet d’Or през 2009 и 2014 г., Щек е известен преди всичко със скоростните си изкачвания на трите Северни стени в Алпите (Матерхорн, Айгер и Гранд Жорас). Той получава втория си Златен пикел за солово изкачване на вр. Анапурна (8091 м) през 2013 г. когато успява да изкачи върха по Южната стена за 20 часа.

Алпинистът е и първият носител на награда за цялостен принос в алпинизма през 2008 г. Той осъществи и проекта “82 върха”, изкачвайки всички върхове на 4000 м. в Алпите за 61 дни през 2015 г.

През 2016 г. Ули Щек и Давид Гьотлер откриха телата на Алекс Лоу и Дейвид Бриджес, които загинаха при лавина под Шиша Пангма през 1999 г.

Вечно усмихнат, винаги на границата на възможното, а понякога и отвъд нея, той успя да наложи един нов стил в катеренето – Fast&light.

Все търсещ нови и все по-сложни предизвикателства, в последното си интервю Ули сякаш дава своя завет:

Мисля, че е много важно да следваш мечтата, сърцето си. Мисля, че всеки може да избере какво иска да катери, дали иска да катери. В края, мисля, че няма значение колко бързо, колко високо, важно е да си го избрал и да го искаш.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!