fbpx
събота, юни 15, 2024
ВидеоНовиниХижи

Война и за хижа Христо Смирненски: Изгони ли БТС стопаните ѝ?

След края на съдебната битка за хижа Амбарица, спечелена в полза на хижарката Ема Гатева, нова война се разразява между БТС и стопани на хижа.

Във Facebook публикация хижарите на Христо Смирненски в Рила вчера уведомиха, че повече не са домакини на хижата.

„Бяхме брутално и според нас абсолютно незаконно изхвърлени от Български Туристически съюз с помощта на 30 „мутри“!
Не ни позволиха да си вземем дори якетата!!!“, написаха те в поста си.

Във Facebook профила на хижата те разказват още, че семейството им стопанисва хижата от 18 години. Когато са стъпили там тя е била изоставена и полуразрушена, без покрив, прозорци и врати, а в нея са живеели стопански животни.

„За да се доведе до вид, в който да бъде използвана е направена огромна инвестиция. В годините са достроявани бунгала, барбекю, изграждани са стаи, изградено е отопление, поставени са слънчеви батерии и още много, много неща. Там е и труда и усилията на едно цяло семейство почти 18 години“, пишат още хижарите.

Хижата е отдадена за стопанисване на ТД „Юндола 1919“ и то сключва два поредни 10-годишни договора с досегашните стопани на „Христо Смирненски“, вторият е валиден до 2027 година.

Хижарите твърдят още, че до този момент отношенията им с БТС винаги са били повече от добри. До миналата година, когато се сменят хора на ръководни постове.

„И тогава

започна натиск и показване на влияние и сила, с цел да ни вземат хижата.

Абсолютно в прав текст са ни заявявали, че обектът е твърде апетитен, за да е наш!!! В края на годината човекът превърнал хижата от развалина в посещаван туристически обект, главата на нашето семейство, почина! Не мога да кажа, че причината за кончината му са събитията, но съм сигурна, че помогна! Тогава натискът върху нас стана още по голям!“, обясняват те.

Според Facebook публикацията на 30 март са дошли представители на БТС, като са залепили бележка на вратата домакините на хижата да я напуснат до 8 април.

„За 10 дена да изнесем цяла триетажна сграда и 18 години живот там! И при действащ договор, който имаме. Отидохме в БТС и се разбрахме с тях да направим среща и да се разберем цивилизовано. Срещата беше вчера. Говорихме и уж се разбрахме, каква е нашата и тяхната позиция. Стиснахме си ръцете и ни казаха, че до няколко работни дни ще получим писмо с тяхното решаване.
Днес в хижата се изсипаха представители на БТС заедно с 30 човека, повечето едри „Частни охранители“ и ни изхвърлиха.
Не ни дадоха да си вземем дори якетата да не мръзнем!“, продължават хижарите.

Те обясняват, че в хижата имат стока за хиляди левове, оборудване и обзавеждане за десетки хиляди левове, дърва за отопление, като и всичките им вещи.

„В момента 30 човека са вътре и се черпят от нашите продукти за победата!!!….това виждаме през прозореца. Ако това не е грабеж от държавни служители….незнам какво е?!?!“, завършват публикацията си досегашните домакини на „Христо Смирненски“ и молят за споделяне на публикацията.

В отговор до медиите, получен на редакционния ни имейл от БТС опровергаха разказаното и излагат своето становище за случилото се.

Миналата година бе подписан договор за ползване на хижата с фирма „МИГ 79Б“ ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито, пишат те.

„За огромно съжаление малко преди Коледа почина хижарят и управител на фирма „МИГ 79Б“ ООД Георги Банев, с когото Сдружението ни е поддържало винаги добри дългогодишни отношения. В следствие на това хижа „Христо Смирненски“ реално остана без стопанин.

Очакванията ни, че наследниците на Георги Банев ще наследят неговите права, не се оправдаха, тъй като те не желаят да се възползват от дяловото му участие в „МИГ 79Б“, поради това че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител. Изпратиха и официално становище, че

не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев,

и отказват да изпълняват задълженията си по него. Направени бяха редица опити за решаване на така създалата се ситуация, включително да сключат договор с друга тяхна фирма, като на 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС.

На 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа „Христо Смирненски“ бе приета от БТС. В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на „МИГ 79Б“ ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено ако имат лични вещи да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент.

Обектът е под прякото управление на Български туристически съюз, като предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Извиняваме се на планинарите за неудобството и се надяваме в най-скоро време хижа „Христо Смирненски“ отново да отвори врати“, пишат от БТС.

YouTube player

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!