fbpx

Задръстване на Еверест. Най-малко седем са жертвите през последната седмица

Трима алпинисти загинаха заради задръстване на Еверест (8848 м) вчера, двама – тази сряда. Броят на жертвите на осемхилядниците този пролетен сезон вече е над 16. Поне седем от тях са на Еверест. Това съобщиха организатори на височинните експедиции.

Още в сряда прозорец от хубаво време доведе до задръстване на Еверест. Над 300 отправили се към върха са чакали часове в подножието му, рискувайки измръзвания и височинна болест. Нирмал Пурджа, който по същото време изкачи върха, съобщи за приблизително 320 души.

Същия ден двама души са починали вследствие на дългия престой в Зоната на смъртта. Американецът Доналд Кеш, на 54 г., загубил съзнание, след като чакал няколко часа под върха. Издъхнал е по време на изкачването. 54-годишната индийка Анджали Кулкарни пък е починала при слизането си, също заради прекараното твърде много време на над 7500 м.

Вчера са починали още двама алпинисти от Индия и австриец. 65-годишният катерач Инг Ландграф (Ернст) от Австрия е издъхнал на връщане от Еверест. Индиецът Нихал Багван, 27-годишен водач на двучленна експедиция, е починал в Лагер 4 под върха, след като го изкачил, но прекарал в задръстването 12 часа. Калпана Дас от Индия, член на международната “Експедиция на три жени”, също е загинала на слизане от най-високия връх в света.

За смъртта на други двама алпинисти – от Индия и от Ирландия – бе съобщено миналата седмица.

Според водачите на експедициите, именно забавянето в безпрецедентното задръстване на Еверест през последните дни е причина за смъртта на толкова много катерачи тази година. Жертвите миналата година през пролетния сезон са пет, а изкачилите Еверест – над 800. Въпреки, че Китай наложи ограничения при издаването на пермити за изкачване на Еверест от север, желаещите да изкачат върха и тази година са стотици.

снимка: Нирмал Пурджа, Инстаграм

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.