fbpx

Ден след като изкачи Еверест, Елизабет Револ стъпи и на Лхотце

След като на 23-ти май в 9:40 местно време Елизабет Револ изкачи Еверест (8848 м), вчера сутринта тя е стъпила и на Лхотце (8516 м). Това съобщи Риши Рам Бхандари – управляващ собственик на агенцията-организатор на експедицията Сатори Адвенчърс пред Агенция Франс прес. Към момента не е потвърдено дали Револ е ползвала допълнителен кислород, но по първоначална информация изкачването й на Еверест е безкислородно.

Ако информацията се потвърди, тя ще е първата французойка и една от малкото жени в света въобще, която е изкачила най-високия връх на планетата без допълнителен кислород. При това в един от най-натоварените дни в историята на изкачванията на Еверест.

Припомняме, че експедициите към Еверест и Лхотце по класическите маршрути от юг ползват една и съща пътека до около 7500 м. н.в.

Елизабет Револ се завръща за първи път в Хималаите, след като миналата година през януари оцеля по чудо след зимно изкачване на Нанга Парбат (8126 м). На 25 януари 2018 г. тя и Томаш Мацкиевич осъществиха второто в историята зимно изкачване на най-западния хималайски осемхилядник. Револ стана втората жена в света със зимно изкачване на връх над 8000 метра. Постижението, за жалост, бе помрачено от една от най-големите трагедии в алпинизма в най-новата история – смъртта на полската легенда Томаш Мацкиевич. При слизането им той остана завинаги там, а Елизабет, след като прекара два дни на над 6000 м. без палатка, бе спасена от участници в полска национална експедиция в Каракорум, сред които Денис Урубко, Адам Биелецки и Пьотр Томала. Те прекъснаха за няколко дни опита си за първо зимно изкачване на К2 (8611 м) заради спасителната операция.

снимка: Фейсбук, valandre.com

Мария Лазарова

redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.