fbpx

Загина Валерий Розов

Загина легендарният световен шампион по парашутизъм, алпинист и бейсджъмпер Валерий Розов.  52-годишният руснак е паднал при полет от връх Ама Даблам в Непал.

Според данни от дневника на експедицията, Розов е осъществил успешен първи бейсджъмп скок от върха, висок 6000 м. Трагедията се е случила по време на втория опит.

Тялото на Розов е намерено от сформирания спасителен екип в цепнатина. Той е откаран в Катманду, откъдето днес ще бъде изпратен в Москва.

Нов световен рекорд – Валери Розов с BASE jump от Чо Ойо

  • Валерий Розов започва да се занимава с алпинизъм в началото на 80-те. През 2002 и 2004 год. става шампион на Русия по алпинизъм, а през 1999 и 2003 – световен шампион по парашутизъм.
  • През 2008 год. Розов осъществява скок от Елбрус, през 2010 год. — от планината Улветана на Антарктида (от височина 2650 м.), а през 2015 год. — от Килиманджаро ( 5460 м.).
  • През 2009 год.  Розов осъществява първия в историята скок от кратера на действащ вулкан – Мутновский в Камчатка, а по-рано през тази година и първия бейс-джъмп от планината Уаскаран в Перу.

Прочети  Повишена е лавинната опасност, предупреждава Планинската спасителна служба

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook