fbpx

Започна спасителната операция за Боян Петров

Трима шерпи са излезли тази сутрин в планината, за да търсят алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. Съни е по склоновете на връх Шиша Пангма, а за последно е бил забелязан в района на Лагер 3 (7500 м).

Спасителната акция през последните дни беше невъзможна, заради лошото време. Атмосферните условия в планината все още са нестабилни, но въпреки това шерпите са тръгнали. Те са със сателитен телефон.

Междувременно е тръгнала спасителна мисия от Китай, която се очаква да пристигне в сряда. Такава процедура се задейства автоматично, след като изчезне алпинист, разказа режисьорът Поли Генчева, която е в Китай, за да заснеме филм за Петров.

Все още няма разрешение от Китай непалски хеликоптер да лети над Тибет.

“До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от Китайското правителство и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен”, каза Генчева.

Тя и операторът Красимир Андонов са имали среща с Боян Петров, за да се отправят заедно към най-високия връх Еверест, където е трябвало да продължат снимките на филма “На крачка от света”.

Близки на алпиниста разказаха, че е и друг път не са имали връзка с него по цяла седмица, както и, че е оставил телефонът си в Базовия лагер. Сателитните телефони са тежки, а батерията им издържа малко в студеното време. Обикновено близките на Боян държат връзка с хората, които са с него. Предполага се, че и сега Петров е разчитал на останалите алпинисти, които е трябвало да тръгнат към върха ден след него.

В интервю за bTV тази сутрин, жената на Боян Петров – Радослава Ненова изрази надежда, че до вечерта ще има информация за него.

Прочети  Спасителният екип показа намерените вещи на Боян Петров

Тя се надява, че на 5-ти май, когато трима алпинисти достигнаха до Лагер 3 и намериха само палатката на Боян, той да е бил към върха и да е слязъл след тях, а след това лошото време и ураганният вятър да са го принудили да остане там за няколко дни. По думите на Радослава алпинистът има достатъчно храна и медикаменти, за да остане там, до подобрение на времето.

До момента няма проблеми със събирането на пари за спасителната акция, уточни Ненова. Тя посочи, че Боян Петров е сключил най-скъпата застраховка, включваща и спасителна акция с хеликоптер.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!