fbpx

Започна спасителната операция за Боян Петров

Трима шерпи са излезли тази сутрин в планината, за да търсят алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. Съни е по склоновете на връх Шиша Пангма, а за последно е бил забелязан в района на Лагер 3 (7500 м).

Спасителната акция през последните дни беше невъзможна, заради лошото време. Атмосферните условия в планината все още са нестабилни, но въпреки това шерпите са тръгнали. Те са със сателитен телефон.

Междувременно е тръгнала спасителна мисия от Китай, която се очаква да пристигне в сряда. Такава процедура се задейства автоматично, след като изчезне алпинист, разказа режисьорът Поли Генчева, която е в Китай, за да заснеме филм за Петров.

Все още няма разрешение от Китай непалски хеликоптер да лети над Тибет.

“До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от Китайското правителство и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен”, каза Генчева.

Тя и операторът Красимир Андонов са имали среща с Боян Петров, за да се отправят заедно към най-високия връх Еверест, където е трябвало да продължат снимките на филма “На крачка от света”.

Близки на алпиниста разказаха, че е и друг път не са имали връзка с него по цяла седмица, както и, че е оставил телефонът си в Базовия лагер. Сателитните телефони са тежки, а батерията им издържа малко в студеното време. Обикновено близките на Боян държат връзка с хората, които са с него. Предполага се, че и сега Петров е разчитал на останалите алпинисти, които е трябвало да тръгнат към върха ден след него.

В интервю за bTV тази сутрин, жената на Боян Петров – Радослава Ненова изрази надежда, че до вечерта ще има информация за него.

Прочети  Разрушиха обезопасителен парапет в резерват „Стара река“

Тя се надява, че на 5-ти май, когато трима алпинисти достигнаха до Лагер 3 и намериха само палатката на Боян, той да е бил към върха и да е слязъл след тях, а след това лошото време и ураганният вятър да са го принудили да остане там за няколко дни. По думите на Радослава алпинистът има достатъчно храна и медикаменти, за да остане там, до подобрение на времето.

До момента няма проблеми със събирането на пари за спасителната акция, уточни Ненова. Тя посочи, че Боян Петров е сключил най-скъпата застраховка, включваща и спасителна акция с хеликоптер.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.