fbpx

Зимният опит за траверс на Гашербрумите едва не завърши трагично. Моро и Лунгер евакуирани, след пропадане в цепнатина

Ледникът под Гашербрум I и II стана причина за край на зимния опит за траверс между двата осемхилядника и едва не отне живота на италианския алпинист Симоне Моро. Той оцеля само благодарение на бързата реакция на партньорката си Тамара Лунгер.

В събота двамата, обвързани с въже, тръгнали за аклиматизационна нощувка в лагер 1.

“Тъкмо преминахме ледопада, прескочихме най-голямата цепнатина и вече напредваме към платото”, написа Моро.

Двамата били в приповдигнато настроение, след като преминали най-трудната част от маршрута, когато белята станала.

Лунгер първа преминала над малка цепнатина, следвана от партньора си, който бил на около 20 метра зад нея. Когато Моро се опитал да пресече, земята се разтворила под краката му и той изчезнал.

Лунгър почти полита, понесена от тежестта на падащия 90-килограмов Моро. Тя успяла да навие въжето около ръката си, която понесла голяма част от тежестта. Моро пада с главата надолу в продължение на 20 м, удря краката и гърба си по изострения лед.

Ръката на Лунгер пламва от протриването на възжето. Тя едва успява да се задържи на повърхността, защото и котките на краката й пречат. За щастие, след като спира да пада, Моро запчова да помага на партньорката си в опитите й да го измъкне.

“С една ръка успях да се задържа…и имах възможността да извадя ледена цев от седалката си, която завих в гладкия, твърд лед”, написа той. “Тази цев ме спря от плъзгане и по всяка веротност, от възможността да издърпам Тамара надолув цепнатината.”

Tutto è bene quel che finisce bene. Senza stare a girare troppo attorno al concetto, ieri siamo arrivati veramente a…

Публикувахте от Simone Moro в Неделя, 19 януари 2020 г.

Два изтощителни часа по-късно Моро успява да излезе на повърхността на широката едва 50 см, но бездънна цепнатина.

Прочети  Тамара Лунгер със сърцераздирателен пост за Серхи Минготе: спомня си за него с тяхно забавно видео

“Докато се катерех, Тамара, плачеща от болка, успя да организира добра осигуровка за мен, докато изкачвах 20 безкрайни метра по гладкия лед.”

Някак си те успяват да съберат енергия, за да се върнат в Базовия лагер през нощта. На сутринта Мори организира въздушна евакуация и медицински прегледи за двамата в Скарду.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


Notice: Undefined index: popup_cookie_pivcs in /home/varhove/public_html/wordpress/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924
×

Последвайте ни във Facebook