fbpx

14х8000 за Петер Хамор и какво се случва на 8-хилядниците

Петер Хамор днес стана първият словак, изкачил всички 14 осемхилядници на планетата. Той събра престижната хималайска корона, изкачвайки днес вр. Дхаулагири. На върха Хамор беше придружен от Михал Сабовчик, млад алпинист, който изкачи първия си осемхилядник.

 

В района на Дхаулагири са и екипите на Карлос Сория, италианеца Марко Конфронтола и Сантяго Кинтеро, които чакат подобрение на времето за финалната си атака. 78-годишният испанец Сория очаква да тръгне към върха утре.

Макалу
Първият опит за изкачване на Макалу тази година се провали на 10 май, когато около 20 алпинисти се върнаха от предвършието, заради влошаване на времето. Групата нямаше достатъчно въже, за да обезопаси опасния ръб към върха.

макалуНа следващия ден обаче трима алпинисти успяха да достигнат връхната точка. Мингма Шерпа, водач на Dreamers Destination team, написа във фейсбук, “достигнахме предвършието в 9:03 ч. на 11 май, а аз достигнах върха в 10:18 ч. Партньорите ми Таши и  Жинг се качиха в 10:48 ч., след като фиксирах въже. Нямаше предварително фиксирано въже до върха и се наложи да използвам собствено 60m+20m, което за малко да оставя в лагер 3, след като няколко души ми казаха, че въжето е фиксирано чак до върха.”

“Тази част от Макалу беше малко опасна, заради мекия сняг и синия лед.” На 30ти април римата алпинисти изкачиха и Дхаулагири.

Германецът Томас Ламле, който се върна от лагер 3, направи повторен опит да достигне върха вчера. Тази сутрин той отново се върна, от височина 7200m, заради лоши условия. “Надолу: обратно към Лагер 2 – достигнах горното снежно поле на 7200 м, но снегът е твърде дълбок за сам човек. Слизам към преден Базов Лагер.” В момента той е единственият алпинист в района на върха.

Еверест: от юг и повече изкачвания от север
След като изчакваха повече от две седмици подобрение на времето, за да фиксират въжетата, шерпите от южната страна на върха, най-сетне достигнаха връхната точка тази сутрин. 14 алпинисти са се изкачили тази сутрин.

По-рано, деветима шерпи отвориха пътя към върха от север на 11 май. От тогава множество алпинисти изкачиха върха.

Канчендзьонга

канчендзьонгаФиналната атака на Канчендзьонга се провали, заради липсата на достатъчно въже. „Всички сме ядосани“, каза ръководителят на група, след като алпинистите достигнаха Лагер 4 (7300м) вчера следобед.

Италианският екип на Симоне Моро, Тамара Лунгер и индиеца Арджун Ваджпай, които планират траверс на Канчендзьонга решиха да изчакат друг прозорец хубаво време, след като въпреки първочалната прогноза за добри атмосферни условия на 16 и 17 май, по-късно стана ясно, че утре се очакват ураганни върхове. Тримата изчакват в Базовия лагер, където Симоне и Тамара слязоха от Лагер 3 на 11 май.

Чо Ойю

Няма нова информация за експедицията до Чо Ойю. Там са 12 души  – алпинисти и шерпи, които установяват височинните лагери и се аклиматизират. Те твърдят, че маршрутът е в лошо състояние този сезон.

Шиша Пангма

Давид Гьотлер и Херве Бармасе вс еоще изчакват за прозорец хубаво време, за да направят опит по Южната стена на Шиша Пангма в алпийски стил. Дуото алпинисти са добре тренирани по време на аклиматизацията и се надяват, че стената ще е в добро състояние.

Анапурна
Рик Алън, Адам Биелицки и Феликс Берг изкачиха върх Тиличо преди седмица и се очаква скоро да достигнат базовия лагер на Анапурна. Тримата възнамеряват да изкачат северозападната стена на върха в алпийски стил. Засега няма повече информация от тях.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!