fbpx
неделя, май 26, 2024
Новини

Атанас Скатов на Лхотце – подробности за изкачването

Българският алпинист Атанас Скатов е изкачил вр. Лхотце (8516 м.) днес, потвърди агенцията Seven Summit Treks, на чиято експедиция е бил член българинът. Освен Скатов на върха са стъпили един норвежец и един индиец.

Алпинистите изкачиха Лхотце около 17 ч. местно време, като плановете им са да слязат до Лагер 2 тази вечер. Оттам те ще направят опит за изкачване и на Еверест.

Това е първото изкачване на Лхотце не само за този сезон, но и от 2013 г. насам. През 2014 и 2015 г. върхът остана неизкачен заради лавините, които паднаха в района. Миналата година много алпинисти направиха опит за изкачване, но нито един от тях не беше успешен. Тогава алпинистите се върнаха от височина 8460 м, след като един от шерпите, фиксиращи въжетата към върха падна.

Тази година изкачването на върха стана възможно, след като седем шерпи от две агенции фиксираха въжетата до върха.

Лхотце е първият „български“ осемхилядник. Изкачен е от Христо Проданов през 1981 г. До днес никой друг българин не беше изкачвал върха.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!