fbpx
събота, май 25, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноЛичностиНовини

Силвия Аздреева за К2: „Защо не?“ (ВИДЕО)

Силвия Аздреева, която на 15 и 16 май, в рамките на малко повече от 24 часа изкачи Еверест и Лхотце, се върна в България. На летището тя беше посрещната с пита и цветя от роднините си и официални лица от Община Петрич, откъдето е родом.

Силвия Аздреева посрещане летище
снимка: Михаел Динков/Върхове

„Няма как да разбереш какво е там, ако не си бил“, каза тя в отговор на въпрос на „Върхове“ трудно ли е изкачването в рамките на комерсиална експедиция. „Самият факт, че такава експедиция отнема месец и половина. Има страдания и некомфортни състояния на тялото. Не е лесно. Физическите усилия са адски големи“, разказа Силвия.

Когато тръгва да изкачва Лхотце, дори краката й са изтръпнали.

„През целия път те е страх. Особено на втория връх, на Лхотце, но няма кой да ти помогне. Трябва да слезеш сам“, обяснява тя. „Но до последно не трябва да се отказваш, трябва да вярваш.“.

„Визуализирах, представях си себе си на върха“, разказва още за успеха си петричанката.

Трудно е и нагоре, и надолу, но по различен начин, обясни Аздреева.

Все пак признава, че не е имало критични ситуации при изкачванията и, а и водачите с които е била са много добри и не биха допуснали нещо да се случи. Освен това извадила късмет и с рядко срещано хубаво време.

„Но независимо колко шерпи има с теб, освен физически, психиката трябва да е много здрава, защото ако самият ти не повярваш в себе си, няма как да успееш“, обяснява Аздреева.

„На върха виждаш само Хималаи наоколо. Не си покорил нищо друго освен себе си. Чувствах се много горда. Чувствах се горда, заради моите съграждани от Петрич. Но на върха си щастлив за кратко, защото трябва да се връщаш“, споделя още за преживяванията си тя.

снимка: Facebook/Silviya Azdreeva

Аздреева изкачи двата върха в рамките на комерсиална експедиция, водена от Нирмал Пурджа. На Еверест тя е първият човек от експедицията, стъпил на върха, а на Лхотце изкачват заедно с Нимс.

„Нирмал взимаше съвети от мен, защото вървеше зад мен“, пошегува се петричанката и споделя, че той е бил много радостен от успеха й. „Ние сме приятели, той има голям респект и уважение към мен, към българската нация“, каза Аздреева.

Вписаха Нирмал Пурджа в Рекордите на Гинес с пет постижения

Обажда се първо на майка си след успеха, но била скрила от нея за Лхтоце. Когато всички започнали да качват снимки от изкачването на Еверест, а тя не – роднините й се притеснили.

„Лхотце не беше планирано. Един ден преди тръгването реших да си извадя разрешително, за да го кача, ако имам сили. Това щеше да е по-добре, отколкото да искам да го кача и да не мога“, обяснява решението си тя.

снимка: Facebook/Silviya Azdreeva

С постижението си впечатлила и големия Райнхолд Меснер, с когото се среща за кратко в Непал, преди да отпътува обратно за България.

Катеренето й е хоби. Едва през последните месеци започват „да я дърпат“ големите върхове. И вече крои планове за нови осемхилядници, но отказва да ги обяви, преди да им е дошъл сезонът. Запитана дали да очакваме К2, тя тайнствено отговаря – „Защо не. Само да не ме чуят роднините ми.“

 

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!