fbpx

25 години Асоциация на планинските водачи в България

Четвърт век отбеляза създадената преди 25 години у нас „Асоциация планини и хора“ – официалната организация на планинските водачи.

Десетки познати лица от планинарските среди уважиха юбилейното събитие. То бе отбелязано на 15.11.2022 г. в центъра на София. На него присъстваха над 40 планински водачи от цялата страна, членове на асоциацията.

Официални гости бяха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и зам.-изпълнителният директор на Националната агенция за професионално обучение и образование Мариана Живкова. Също така, присъстваха представители на Планинската спасителна служба (ПСС) и на Българския планинарски съюз (БПС).

Събитието с кратко приветствие откри Любомир Попйорданов – председател на АПХ и неин учредител.

След това Момчил Дамянов – един от първите професионални планински водачи у нас и инструктор, презентира професията „планински водач“. Той разказа за нейната история, състоянието й днес и перспективите.

За особеностите между професионална квалификация и правоспособност, както и за спецификите в обучението, разказа Виолета Вълкова. Тя ръководи Центъра за обучение към АПХ.

Беше засегната темата и за участието в проект на Министерство на туризма, насочен към експертите планински водачи и екскурзоводи. Отчетени бяха резултати, както и допуснати грешки. Равносметката е, че той е приключил успешно и e с опции за надграждане.

Събитието продължи с дискусия в неформална обстановка с разговори по засегнатите в презентациите и други теми, както и със спомени. В рамките на празнуването на юбилея бяха презентирани и филми, които ни очакват в предстоящите Дни на предизвикателствата.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!