fbpx

5-годишна забрана за влизане в Непал за испанец, спасен след нелегално изкачване в Хималаите

Непалските власти наложиха 5-годишна забрана за посещения в страната на 40-годишния испански алпинист Давид Суела Фернандез. Преди дни той беше спасен, след като опита да изкачи без разрешително връх Чукима Го (6257м) в Хималаите.

Министерството на културата, туризма и гражданската авиация вече е стартирало процедура по депортация на Фернандез в родината му. Наложена му е и 10-годишна забрана за изкачеания в Хималаите, както и $250 глоба.

Партньорът на испанеца Фелипе Валведере загина на слизане от върха миналата седмица, следкато падна от 700-метрова стена, по кяото се спускал необезопасен. Фернандез беше спасен с хеликоптер, след като Алекс Чикон координира спасителната акция с частна компания.

Felipe Valverde „Tronko“ en la parte final de ascensión al Chukima Go (6257 m), Nepal, montaña en la que moriría al fallerle el primer rapel del descenso.

Освен, че се изкачвали без пермит, двамата испанци не си направили и подходяща застраховка. Семействата им сега трябва да съберат $44 000, за да покрият разноските по спасителната акция, медицинските такси и репатрирането на загиналия в Испания.

Разрешителното за изкачване на 6-хилядника Чукима Го струва $125, затова Фернандез трябва да съжалява за решението си да предприеме изкачването му нелегално. Непал и преди е налагал 10-годишни забрани за изкачвания, но това изглежда първият път, в който страната налага и забрана за влизане в нея.

Прочети  Филми за Тибет излъчват в парка

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.