fbpx
петък, юни 14, 2024
Височинен алпинизъмНовини

Алекс Чикон отново готов за атака на Еверест без кислород

Зимният щурм на испанския алпинист Алекс Чикон към най-високата точка в света вр. Еверест (8848 м.) е подновен. В събота на 25 февруари упоритият катерач и неговият екип пристигнаха в базовия лагер на 5250 м.н.в., след кратък престой в Катманду и изчакване на подходящо време за нова атака на върха. Още на следващия ден започнаха работа в ледопада Кхумбу и в понеделник вече Алекс Чикон и хората му достигнаха 5800 м. В третия ден експедицията, целяща зимно безкислородно изкачване на покрива на света, вече бе на лагер 1. Чак тогава Алекс Чикон сподели в социалните мрежи, че са преминали през тежки дни на възстановяване на маршрута. Той публикува видеоклип в туитър и във фейсбук, проследяващ преминаването през ледопада.

[fbvideo link=“https://www.facebook.com/alex.txikon.5/videos/1122391767887862/“ width=“500″ height=“400″ onlyvideo=“1″]

Алекс Чикон се устреми отново към Еверест, след като първата му атака след няколко неуспешни опита завърши на Южното седло (7950 м.) заради влошаване на времето и нестихващ силен вятър. Твърдата решимост на испанеца отново го изправя пред същата цел – първото в историята на алпинизма безкислородно зимно изкачване на най-високия връх и в момента той и екипът му са поели към лагер 2.

Защото понякога ключът, който отваря вратата, е последният, който опитваш.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!