fbpx

Алекс Тоткова с 9а в Испания. Първата българка с такова постижение!

Алекс Тоткова изкатери тур с категория 9а в Маргалеф, Испания на 9-ти март. Това е първото спортно постижение за българка с такава трудност и то зад граница. Преди Алекс единствено треньорът й Ивайло Радков – Фазата има изкачвания 9а – маршрутите “Напред и нагоре” в Карлуково през 2015 г. и “El Nino” в Дряново през 2016 г., неповторени до момента.

Александра Тоткова – Алекс е на 15 години, от Пловдив. Изкатерването й на “Victimes del futur” в Каталуния e станало при последния й опит, буквално в последните минути преди стягането на багажа за самолета.

За Алекс това е втора катерачна сесия по маршрута, като предишната е била преди 2 месеца. Тогава в групата е бил и друга млада надеждана спортното катерене – Ники Русев. Двамата са постигнали също много високо ниво – маршрут с категория 8с.

Ето какво споделя Алекс за феноменалното постижение от 9а онзи ден:

Маршрутът е наистина надвесен с малки джобчета, които ми подхождат. Преди пасажа има почивка. По време на разучаването бях с дясната ръка на хватката на пасажа, но един ден преди да дойде времето да се прибираме вкъщи, пробвах оригиналната бета (с лява ръка) и го направих. В последния ден от нашиия трип още не знаех коя бета е по-добра. Опитът, преди да го изкатеря, бях толкова близко с оригиналната бета (с лявата ръка), но кракът ми плесна. Бях нервна, защото знаех, че имам само още един опит и ……. буууум :)”

Следващото предизвикателство за Алекс Тоткова ще са първите стартове за Европейската купа на 25 и 26 април 2020 г. в Норвегия.

Прочети  Стефанка Иванова: Законът за пещерите е недоразумение

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!