fbpx
неделя, февруари 18, 2024
КатеренеНовини

Алекс Тоткова с 9а в Испания. Първата българка с такова постижение!

Алекс Тоткова изкатери тур с категория 9а в Маргалеф, Испания на 9-ти март. Това е първото спортно постижение за българка с такава трудност и то зад граница. Преди Алекс единствено треньорът й Ивайло Радков – Фазата има изкачвания 9а – маршрутите „Напред и нагоре“ в Карлуково през 2015 г. и „El Nino“ в Дряново през 2016 г., неповторени до момента.

Александра Тоткова – Алекс е на 15 години, от Пловдив. Изкатерването й на „Victimes del futur“ в Каталуния e станало при последния й опит, буквално в последните минути преди стягането на багажа за самолета.

За Алекс това е втора катерачна сесия по маршрута, като предишната е била преди 2 месеца. Тогава в групата е бил и друга млада надеждана спортното катерене – Ники Русев. Двамата са постигнали също много високо ниво – маршрут с категория 8с.

Ето какво споделя Алекс за феноменалното постижение от 9а онзи ден:

Маршрутът е наистина надвесен с малки джобчета, които ми подхождат. Преди пасажа има почивка. По време на разучаването бях с дясната ръка на хватката на пасажа, но един ден преди да дойде времето да се прибираме вкъщи, пробвах оригиналната бета (с лява ръка) и го направих. В последния ден от нашиия трип още не знаех коя бета е по-добра. Опитът, преди да го изкатеря, бях толкова близко с оригиналната бета (с лявата ръка), но кракът ми плесна. Бях нервна, защото знаех, че имам само още един опит и ……. буууум :)“

Следващото предизвикателство за Алекс Тоткова ще са първите стартове за Европейската купа на 25 и 26 април 2020 г. в Норвегия.

Мария Лазарова

Мария Лазарова е журналист със специализация „Печат“ и магистър по Публична комуникация. Над 20 години работи в сферата на печатните и он-лайн медии. Автор, редактор и основател на периодични издания, сред които и „Върхове“. Запален планинар от детството си и с интереси в алтернативните аутдор дейности и спортове. redakcia@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!