fbpx
петък, май 24, 2024
Екстремни спортовеМТБНовиниОриентиране

„Байк и рън за Чепън“ набира средства за възстановяване на Драгоманското блато. Записването започна

Започна записването за деветото издание на състезанието „Байк и рън за Чепън“. Тази година част от средствата ще бъдат за възстановяване инфраструктурата на изпепеленото Драгоманско блато.

От пожар към посрещане на пролетта с амбиция и настроение. Това е предизвикателството пред организаторите на ежегодния първи голям старт за сезона за отдадените на планинското бягане и маунтийн байк обществото. На 25 април 2020 г. на старта на „Байк и рън за Чепън“ ще застанем не само с мисъл за победа, но и с желанието да участваме в еднo хубаво дело.

9-тото издание ще предизвика състезателите с добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане. Регистрацията за събитието вече е отворена на chepan.stenata.com, а условията за ранни записвания остават до края на февруари.

Организаторите – магазини „Стената“, Община Драгоман и СДП „Балкани“ се обединиха зад каузата да подпомогнат възстановяването на туристическата инфраструктура на Драгоманското блато, едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България, което на 22 януари претърпя унищожителен пожар. В краткосрочен план целта е да бъдат събрани 3000 лв за стартиране на най-неотложни дейности в рамките на по-голямата кампания на Сдружение за дива природа Балкани, за възстановяване щетите от пожара. Всяка регистрация и дарение са от значение.

5 лв от всяка стартова такса ще бъдат дарени за възстановяване на металния мост, отвеждащ към вишката, която децата и всички любители на птичето богатство така познават.

„Байк и рън за Чепън“ продължава и с пълно минимизиране на пластмасовия отпечатък. Още през 2018 г. регистрираните близо 600 участника бяха призован да си носят собствени съдове за вода, с които бяха заменени стотиците платсмасови бутилки по трасето. Тази година маркировъчната PVC лента ще бъде заменена с маркировъчни колчета и биоразградим спрей.

През 2020 г. стартът и финалът са на едно и също място – центъра на Драгоман, пред сградата на Община Драгоман, както за бегачи, така и за колоездачи. С тази промяна дължините на обичайните трасета 21/42 км се увеличават с два километра.

Дистанциите за бягане: добавени са две изцяло нови дистанции – 12 км до върха и обратно и 30 км Чепън Скай по ново и изключително живописно трасе.
Посоката за бягане се обръща при обичайните дистанции 23 и 44 км. Трасето е същото както на предишните издания, но бягането е различно. Освен това разминаването между бегачи и колоездачи ще е значително по-лесно и безопасно

Посоката и трасетата при направлението за колоездачи, остават непроменени, както до момента. Дистанциите, след промяна на стартовата позиция, са 23 км (+/-660 м) и 44 км (+/-1200 м), а категориите – XCM мъже, XCM жени и Хоби.

И тази година вело състезанието Байк и Рън за Чепън е част от Български колоездачни серии. В XCM „Рейс Серии“ могат да взимат участие всички желаещи, които са регистрирани към Българска Колоездачна Лига и искат да участват в годишната ранк листа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!