fbpx

“Байк и рън за Чепън” набира средства за възстановяване на Драгоманското блато. Записването започна

Започна записването за деветото издание на състезанието “Байк и рън за Чепън”. Тази година част от средствата ще бъдат за възстановяване инфраструктурата на изпепеленото Драгоманско блато.

От пожар към посрещане на пролетта с амбиция и настроение. Това е предизвикателството пред организаторите на ежегодния първи голям старт за сезона за отдадените на планинското бягане и маунтийн байк обществото. На 25 април 2020 г. на старта на „Байк и рън за Чепън“ ще застанем не само с мисъл за победа, но и с желанието да участваме в еднo хубаво дело.

9-тото издание ще предизвика състезателите с добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане. Регистрацията за събитието вече е отворена на chepan.stenata.com, а условията за ранни записвания остават до края на февруари.

Организаторите – магазини „Стената“, Община Драгоман и СДП „Балкани“ се обединиха зад каузата да подпомогнат възстановяването на туристическата инфраструктура на Драгоманското блато, едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България, което на 22 януари претърпя унищожителен пожар. В краткосрочен план целта е да бъдат събрани 3000 лв за стартиране на най-неотложни дейности в рамките на по-голямата кампания на Сдружение за дива природа Балкани, за възстановяване щетите от пожара. Всяка регистрация и дарение са от значение.

5 лв от всяка стартова такса ще бъдат дарени за възстановяване на металния мост, отвеждащ към вишката, която децата и всички любители на птичето богатство така познават.

„Байк и рън за Чепън“ продължава и с пълно минимизиране на пластмасовия отпечатък. Още през 2018 г. регистрираните близо 600 участника бяха призован да си носят собствени съдове за вода, с които бяха заменени стотиците платсмасови бутилки по трасето. Тази година маркировъчната PVC лента ще бъде заменена с маркировъчни колчета и биоразградим спрей.

През 2020 г. стартът и финалът са на едно и също място – центъра на Драгоман, пред сградата на Община Драгоман, както за бегачи, така и за колоездачи. С тази промяна дължините на обичайните трасета 21/42 км се увеличават с два километра.

Прочети  Изгоря екопътеката на Драгоманското блато

Дистанциите за бягане: добавени са две изцяло нови дистанции – 12 км до върха и обратно и 30 км Чепън Скай по ново и изключително живописно трасе.
Посоката за бягане се обръща при обичайните дистанции 23 и 44 км. Трасето е същото както на предишните издания, но бягането е различно. Освен това разминаването между бегачи и колоездачи ще е значително по-лесно и безопасно

Посоката и трасетата при направлението за колоездачи, остават непроменени, както до момента. Дистанциите, след промяна на стартовата позиция, са 23 км (+/-660 м) и 44 км (+/-1200 м), а категориите – XCM мъже, XCM жени и Хоби.

И тази година вело състезанието Байк и Рън за Чепън е част от Български колоездачни серии. В XCM „Рейс Серии“ могат да взимат участие всички желаещи, които са регистрирани към Българска Колоездачна Лига и искат да участват в годишната ранк листа.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!