fbpx

“Байк и рън за Чепън” предстои тази събота, ще има и състезание за малчугани

Деветото издание на едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ ще отбележи първото есенно издание в историята си тази събота, 17 октомври. То трябваше да се проведе пролетта, но заради COVID-19 кризата бе отложено с няколко месеца.

Около 600 души ще застанат на старта този уикенд, съобщават организаторите. Освен с есенната си дата, сега състезанието е специално и с това, че 5 лв. от таксата за участие се дарява за каузата за възстановяване инфраструктурата на опожареното през януари тази година Драгоманско блато. То е едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България.

На 4 октомври организаторите, съвместно със СДП „Балкани“, проведоха на терен доброволческа акция за почистване на блатото като част от подгряващите събития за надпреварата. Бяха демонтирани и изнесени над 200 метра опожарена и негодна дървена конструкция.

В тазгодишното състезание са добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане.

Всички дистанции и състезателни категории могат да се разгледат подробно на chepan.stenata.com. Опознавателна обиколка за запознаване с тях беше проведена в края на септември.

Опознавателна обиколка преди “Байк и рън за Чепън” предстои утре

Освен това, успоредно ще се проведе и детско състезание, включително и с тротинетки. Досущ като „големите“, децата ще стартират от Старт/Финал-ната арка, ще имат номера и ще им се измерва точно времето. Предвидени са награди и грамоти за всяко дете, медали и статуетки за призьорите, много забавление и емоции. Малчуганите ще могат да се спуснат и по въжена градина, превърнала се вече в задължителна част от детската програма. Регистрацията ще се случва в деня на събитието, 17.10.2020 г., на място в центъра на Драгоман, пред Общината.

Прочети  Над 3000 лева събра "Байк и рън за Чепън" в събота за възстановяване на Драгоманското блато

Акцент също така в състезанието е темата за пълно минимизиране на пластмасовия отпечатък. Това включва неизползване на пластмасови шишета и чаши. Употребата на „свински опашки“ за закрепване на номерата на колоездачите също отпада, а трасетата ще са маркирани с колчета, вместо PVC лента.

Online регистрацията вече е затворена. Плащането на такса участие за вече регистриране ще може да се осъществи до 16 октомври, като препоръчително е да не се изчаква до последно. Остава възможна и регистрация на място на 17.10.

Запазената марка на „Байк и рън за Чепън” – емблематичното пътуване с вагон на БДЖ, в който участниците ще могат удобно да превозят велосипедите си до самия старт,  ще бъде от Централна гара София  с влакове:

– София – Драгоман 7.15 часа от Централна ЖП гара, влак 10202

– Драгоман – София 18.30 часа от Драгоман, влак 10211

В рамките на програмата пред Община Драгоман ще се проведе форум “Да съчетаеш любовта към природата с професията – възможно е!“, посветен на възможностите за кариерно развитие в областта на опазване на околната среда за млади бъдещи специалисти. Събитието е организирано по проект „Бъдещи природозащитници – Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия по направление К2 Стратегически партньорства. Целта е да се покаже на младите специалисти богатата палитра на дейностите за опазване на околна среда и корпоративна социална отговорност в сферата на бизнеса, неправителствените организации и държавните институции.

За актуална информация можете да следите фейсбук събитието:
https://www.facebook.com/events/789420121417666/

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!