fbpx

„Байк и рън за Чепън“ предстои тази събота, ще има и състезание за малчугани

Деветото издание на едно от най-обичаните състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ ще отбележи първото есенно издание в историята си тази събота, 17 октомври. То трябваше да се проведе пролетта, но заради COVID-19 кризата бе отложено с няколко месеца.

Около 600 души ще застанат на старта този уикенд, съобщават организаторите. Освен с есенната си дата, сега състезанието е специално и с това, че 5 лв. от таксата за участие се дарява за каузата за възстановяване инфраструктурата на опожареното през януари тази година Драгоманско блато. То е едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България.

На 4 октомври организаторите, съвместно със СДП „Балкани“, проведоха на терен доброволческа акция за почистване на блатото като част от подгряващите събития за надпреварата. Бяха демонтирани и изнесени над 200 метра опожарена и негодна дървена конструкция.

В тазгодишното състезание са добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане.

Всички дистанции и състезателни категории могат да се разгледат подробно на chepan.stenata.com. Опознавателна обиколка за запознаване с тях беше проведена в края на септември.

Опознавателна обиколка преди “Байк и рън за Чепън” предстои утре

Освен това, успоредно ще се проведе и детско състезание, включително и с тротинетки. Досущ като „големите“, децата ще стартират от Старт/Финал-ната арка, ще имат номера и ще им се измерва точно времето. Предвидени са награди и грамоти за всяко дете, медали и статуетки за призьорите, много забавление и емоции. Малчуганите ще могат да се спуснат и по въжена градина, превърнала се вече в задължителна част от детската програма. Регистрацията ще се случва в деня на събитието, 17.10.2020 г., на място в центъра на Драгоман, пред Общината.

Акцент също така в състезанието е темата за пълно минимизиране на пластмасовия отпечатък. Това включва неизползване на пластмасови шишета и чаши. Употребата на „свински опашки“ за закрепване на номерата на колоездачите също отпада, а трасетата ще са маркирани с колчета, вместо PVC лента.

Online регистрацията вече е затворена. Плащането на такса участие за вече регистриране ще може да се осъществи до 16 октомври, като препоръчително е да не се изчаква до последно. Остава възможна и регистрация на място на 17.10.

Запазената марка на „Байк и рън за Чепън“ – емблематичното пътуване с вагон на БДЖ, в който участниците ще могат удобно да превозят велосипедите си до самия старт,  ще бъде от Централна гара София  с влакове:

– София – Драгоман 7.15 часа от Централна ЖП гара, влак 10202

– Драгоман – София 18.30 часа от Драгоман, влак 10211

В рамките на програмата пред Община Драгоман ще се проведе форум “Да съчетаеш любовта към природата с професията – възможно е!“, посветен на възможностите за кариерно развитие в областта на опазване на околната среда за млади бъдещи специалисти. Събитието е организирано по проект „Бъдещи природозащитници – Свързване на управлението на европейския природен капитал с теренното изследване“, финансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия по направление К2 Стратегически партньорства. Целта е да се покаже на младите специалисти богатата палитра на дейностите за опазване на околна среда и корпоративна социална отговорност в сферата на бизнеса, неправителствените организации и държавните институции.

За актуална информация можете да следите фейсбук събитието:
https://www.facebook.com/events/789420121417666/

 

 

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.