fbpx

Нов скален катерачен обект откриват в събота на Витоша

Нов катерачен обект в непосредствена близост до София ще бъде открит в предстоящата събота, 17 октомври.

Той се намира в подножието на Витоша в близост до Драгалевци и Симеоново и носи името „Алекови скали“.

На него през последните две години са екипирани 15 тура със степен на сложност от 3b до 6b и дължина от 10 до 25 метра. Обезопасени са със съвременни сертифицирани материали и клинове.

Официалното откриване ще е с катерачен празник, организиран от “Споделени Планини”.

Ще има осигурени инструктори и екипировка, с които всеки ще може да направи първите си стъпки по скалите или да усъвършенства уменията си. Катерачният обект е подходящ за начинаещи, както и за деца.

“Тази скала не представлява интерес за елитните катерачи и високо спортно майсторство в алпинизма. Това е един бъдещ полигон за начинаещи спортни катерачи. Имаме нужда от такова място в България, в частност – до столицата.”,

сподели пред Върхове инструкторът по катерене и планински водач Косьо Локмаджиев, който е в основата на проекта.

Месеци отнема на него и на близките му съмишленици да разчистят терена и да екипират маршрутите, като на обекта работят основно четирима души. В различните етапи им помагат и много други хора. Българската федерация по катерене и алпинизъм също подкрепя инициативата.

Едно от първите предизвикателства, с които са се сблъскали, е разчистването на почти бунището, трупано с години в местността.

“Ако не беше атрактивната гледка отгоре, близостта до София на обекта щеше да има единствено плюсове. Тази гледка и лесния достъп привлича всякакви хора, голяма част от тях нямащи нищо общо с планинарството. За щастие и други хора туристи чистят, не сме само катерачите.”,

казва Момчил Дамянов, водещ гид и инструктор по катерене у нас, който също е в ядрото на проекта „Алекови скали“.

Прочети  Анапурна "отне" още два живота

“Иначе, катерене преди работа, катерене след работа – когато е по-дълъг денят – катерене за няколко часа в някакви времеви прозорец. В сравнение с Комините, който беше предишният най-близък обект, се спестяват над час и половина за софиянци. А когато имаш например два часа за катерене, с Комините вече не става, а с Алекова скала имаш достатъчно време да се раздвижиш и заредиш с енергия, дори като лека тренировка.”, допълва Дамянов.

Повече за обекта:
42°36'43.72"С 23°18'53.26"И (N42 36.731 E23 18.890), 1000 м. надморска височина
https://www.kade.si/#map=18/2595436.11/5253127.52/0
Скала – андезит (като на Комини и Боянски водопад).
Стига се по път, наляво от обръщалото при долна станция на Драгалевския лифт (сега там обръщат автобусите по линия 93). След 1,6 км се достига до нефункциониращ, но охраняван санаториум. Колите може да се паркират до него. Пътеката минава над сградата – скалата се намира на 200 м от паркинга. Излиза се до върха на скалата, от която има много хубава гледка към София, след което се слиза под нея. Маршрутите са с юг-югоизточно изложение, основата им е на сянка в гората. 
Това е най-близкият естествен катерачен обект до София.
Алекови скали, Върхове

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!