fbpx

Проект за опазване на старите гори у нас беше отличен в конкурс на Европейската комисия

Инициатива за опазване на старите гори в България с участието на природозащитната организация WWF спечели наградата на публиката в конкурса за отличията „Натура 2000″, организиран от Европейската комисия. Те се присъждат от 2013 г. насам на най-успешните проекти, допринесли за опазването и управлението на европейската екологична мрежа „Натура 2000″. Проектът е спечелил наградата на публиката в конкуренцията на 27 финалисти.

Отличието е в категория „съгласуване на интереси и възприятия”.

„Основната заплаха за старите гори е извършването на дърводобив, което променя драстично техните характеристики и води до изчезването на обитателите им – голям брой защитени видове, които не могат да оцелеят в стопанисвани гори. Освен това човешката намеса в старите гори води до нарушаване на водохранните и противоерозионните им функции”, коментира Нели Дончева, главен експерт в WWF.

В рамките на инициативата тези последни кътчета на дивата природа у нас са проучени, картирани и поставени под защита. Дейността обхваща 145 защитени зони от „Натура 2000″ на територията на цялата страна. С изпълнението на проекта, площта на всички стари гори, намиращи се под специален режим на защита в България, е 188 000 ха.

Днес тези гори у нас са съсредоточени най-вече в места, където достъпът все още е ограничен поради липсата на пътища или стръмния релеф. Могат да се видят предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа.

Comments

comments

Прочети  Нови нарушения в НП "Пирин"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!