fbpx

Проект за опазване на старите гори у нас беше отличен в конкурс на Европейската комисия

Инициатива за опазване на старите гори в България с участието на природозащитната организация WWF спечели наградата на публиката в конкурса за отличията „Натура 2000″, организиран от Европейската комисия. Те се присъждат от 2013 г. насам на най-успешните проекти, допринесли за опазването и управлението на европейската екологична мрежа „Натура 2000″. Проектът е спечелил наградата на публиката в конкуренцията на 27 финалисти.

Отличието е в категория „съгласуване на интереси и възприятия“.

„Основната заплаха за старите гори е извършването на дърводобив, което променя драстично техните характеристики и води до изчезването на обитателите им – голям брой защитени видове, които не могат да оцелеят в стопанисвани гори. Освен това човешката намеса в старите гори води до нарушаване на водохранните и противоерозионните им функции“, коментира Нели Дончева, главен експерт в WWF.

В рамките на инициативата тези последни кътчета на дивата природа у нас са проучени, картирани и поставени под защита. Дейността обхваща 145 защитени зони от „Натура 2000″ на територията на цялата страна. С изпълнението на проекта, площта на всички стари гори, намиращи се под специален режим на защита в България, е 188 000 ха.

Днес тези гори у нас са съсредоточени най-вече в места, където достъпът все още е ограничен поради липсата на пътища или стръмния релеф. Могат да се видят предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа.

Прочети  Втори успех на Манаслу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.