fbpx
неделя, май 26, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеКатеренеЛичностиНовини

Почина алпинистът Илия Александров

След дълго боледуване почина Илия Александров, майстор на спорта по алпинизъм – един от пионерите на катеренето във Враца, съобщи БФКА.

Многобройни са премиерните му маршрути в района на Вратцата, сред които популярните „Безенги“, „VIII конгрес“, „Резньовете“, „Единадесетте“, „Медуза“ и други, прокарани в най-активния му период – края на 50-те и през 60-те години. Дълги години е ръководител на алпийския клуб в града.

Освен чрез алпинизма, Илия Александров свърза живота си с планините и чрез другата си голяма страст – ските.

В негова чест и като признание за забележителните му изкачвания и развитие на Врачанските скали като катерачен обект, през 2009 г. на масива Безенги беше прокаран тур „Илия Александров“.

„Животът е дар, това е, изтанцувайте го този живот и живейте благословени! Светлина по пътя на душата му нагоре! Дълбок поклон майсторе на алпийски катерачни маршрути на класическия алпинизъм, дълбок поклон!“, написа Елисавета Първанова в негова памет.

Погребението му ще бъде в събота, на 17 октомври 2020г., в 12 ч., на новите гробища в град Враца.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!