fbpx
неделя, май 26, 2024
НовиниСкиСки курорти

България изпраща рекорден зимен сезон

България изпраща рекорден по брой посетители зимен сезон. През периода декември 2016 – март 2017 г. броят на чуждестранните туристи в зимните ни курорти е нараснал близо 2.3 пъти спрямо същия период през сезон 2015/2016. Тази година чуждестранните туристи у нас са били  1.4 млн.
Водещите пет страни, чиито граждани посещават родните зимни курорти са  Гърция, Македония, Турция, Румъния и Сърбия. Общият брой туристически посещения от тези страни е 953 824, което се равнява на 64.6 % от всички посещения на чуждестранни туристи у нас. Видимо нараства и делът на посещенията от държави, които не са съседни на България. Официалните данни показват, че 51.1 % от растежа във входящия туристопоток се дължи на увеличението на посещенията от съседните държави, а останалите 48.9% – от други държави извън нашите съседи.

Извън Балканските страни с най-важно значение при зимния туризъм е Великобритания, като значителна част от посещенията са свързани пряко или косвено със ски туризма. През настоящия  зимен сезон посещенията от Великобритания нарастват с 25.8%, от Франция – с 20.8%, от Нидерландия – с 44%, от Швеция – с 26.9%, от Австрия – с 33.5%, от Германия – с 42.3%, от Норвегия – с 34.5%, от Белгия – с 49.8%, от Дания – с 73.1%.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!