fbpx

Първа българска спелео експедиция в Косово

Пещерняци от Българското пещерно дружество се завърнаха от 4-дневна спелео експедиция в Косово. Тя беше в района Затрич и включваше 4-ма спелеолози – А. Жалов (ръководител), В. Гьорев, К. Данаилов и Х. Дундарова. Те бяха съопроводени от Фадил Байрактари, директор на Института по опазване на природата в Косово.  В рамките на експедицията са картирани 5 пещери, две от които вертикални с обща дължина 200 м и денивелация 100 м. Събран е и богат геоложки материал, като е идентифициран нов за Косово вид паяк.

косово-пещери-експедиция-българско-пещерно-дружество
снимка: БПД

Експедицията в Косово започна на 9-ти април. След работна среща с координатора от косовска страна в Прищина, групата отпътува към пещерата Пещер – понорна пещера с внушителен вход, който поглъща водите на две дерета с водосборна площ около 1 кв. км. В първия ден от същинската работа е картирана и неголямата пещера Бали Агъс, след което пещерняците се отправят към вертикални пещери. Първа е пещерата на гълъбите с 13-метров отвес, а след нея е открита и Бялата принцеса с 3-метров отвес.   В последния ден от експедицията е картирана пещерата Гъргавица.

Българската експедиция в Косово се проведе по проект на тяхното Министерство на околната среда и водите.  В края на 2016 г. Прищина издаде на българските пещерняци едногодишен лиценз за  извършване на спелеоложки проучвания на територията на страната. Координатор по проекта от косовска страна е Института за опазване на природата.

косово-пещери-експедиция-българско-пещерно-дружество
снимка: БПД

Проучванията от членове на Българското пещерно дружество на косовските пещери ще продължи тази година с изследване на три района с особена значимост.

Comments

comments

Прочети  Спелео изложба посветена на 88 години пещерно дело

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!