fbpx
събота, септември 23, 2023
Екстремни спортовеНовиниСпелеология

Първа българска спелео експедиция в Косово

Пещерняци от Българското пещерно дружество се завърнаха от 4-дневна спелео експедиция в Косово. Тя беше в района Затрич и включваше 4-ма спелеолози – А. Жалов (ръководител), В. Гьорев, К. Данаилов и Х. Дундарова. Те бяха съопроводени от Фадил Байрактари, директор на Института по опазване на природата в Косово.  В рамките на експедицията са картирани 5 пещери, две от които вертикални с обща дължина 200 м и денивелация 100 м. Събран е и богат геоложки материал, като е идентифициран нов за Косово вид паяк.

косово-пещери-експедиция-българско-пещерно-дружество
снимка: БПД

Експедицията в Косово започна на 9-ти април. След работна среща с координатора от косовска страна в Прищина, групата отпътува към пещерата Пещер – понорна пещера с внушителен вход, който поглъща водите на две дерета с водосборна площ около 1 кв. км. В първия ден от същинската работа е картирана и неголямата пещера Бали Агъс, след което пещерняците се отправят към вертикални пещери. Първа е пещерата на гълъбите с 13-метров отвес, а след нея е открита и Бялата принцеса с 3-метров отвес.   В последния ден от експедицията е картирана пещерата Гъргавица.

Българската експедиция в Косово се проведе по проект на тяхното Министерство на околната среда и водите.  В края на 2016 г. Прищина издаде на българските пещерняци едногодишен лиценз за  извършване на спелеоложки проучвания на територията на страната. Координатор по проекта от косовска страна е Института за опазване на природата.

косово-пещери-експедиция-българско-пещерно-дружество
снимка: БПД

Проучванията от членове на Българското пещерно дружество на косовските пещери ще продължи тази година с изследване на три района с особена значимост.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!