fbpx
четвъртък, юли 11, 2024
ЕвропаПътеводителТуризъм

ДЖЕРАВИЦА – първенецът на най-новата държава в света

От няколко години на картата на света се появи нова държава. Силно оспорвана, заради правото й на самостоятелно съществуване, отричана и непризнавана – Косово. Оставяйки настрана политическите противоречия между Сърбия и Косово, невероятната красота на този район на света може сам по себе си да бъде една основателна причина двата народа да искат да го наричат свой.

Джеравица (2656 м.) доскоро беше най-високата точка на Сърбия, а днес на самопровъзгласилата се държава.

Най-високият връх на Сърбия остава Миджур (2170 м.).

Джеравица е вторият по височина връх на планината Проклетие. Първенец е Майа Йерце (2694 м.), намиращ се на територията на Албания.

Джеравица е и най-популярната част в източната част на масива Проклетие, която се различава значително от западната част с по-меки, по-малко скалисти и по-затревени площи. Тя, определено, е за онези, които харесват дългите разходки в отдалечените райони, но са достатъчно приключенски настроени, за да се впуснат в разходка в дестинация като Косово.

Някои от най-близките съседни на Джеравица върхове са Гушам (2539 м.) на югозапад, Богдаш (2533 м.) на северозапад и Майа Ропс (2503 м.), също на северозапад, но по-близо. От върха има страхотна гледка към Западни Проклетие с първенеца на планината. Джеравица и съседните върхове са рядко посещавани, не заради технически трудности, а заради размириците в района на Косово.

Точно под Джеравица, интерес представлява сръбският православен манастир Високи Дечани (2 км. от гр. Дечани), известен със средновековните си фрески.

Как да стигнем там

Най-лесно до източната част на планината Проклетие може да стигнете с полет до Прищина, столицата на Косово.

Изходен пункт за източната част на Проклетие е град Дечани. Най-близкият голям град е Печ, на 16 км. северно от Дечани. Печ е на 110 км. югоизточно от от Биело Поле в Черна гора (с влак от Белград) и 90 км. западно от Прищина. Има местни автобусни връзки.

За да се изкачите в планината трябва да се регистрате в КПП на ЮЛЕКС, което се намира на пътя за манастира.

Косово не принадлежи към международната застрахователна автомобилна система \’зелена карта\’, така че може да купите косовска застрахователна полица на влизане.

Къмпингуване

Няма формални рестрикции за къмпингуване. Над горския пояс има много пространство за разпъване на палатка. Тези части се обитават от овчари, но като цяло те са приятелски настроени в Косово, Албания и Черна гора. Няма никакви действащи планински хижи в Източни Проклетие.

Oпасност от минни полета

Местните предупреждават, че може да има мини в района – преминаването е на собствен риск.

Текст www.summitpost.org 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!