fbpx

Резултати от Националното състезание по пещерно-приложни дисциплини „Карлуково 2017”

С нова дисциплина – скоростно изкачване на въже, се проведе тазгодишното издание на Националното състезание по пещерно-приложни дисциплини, по известно като Технически преглед. По традиция то е тридневно – 29.04 – 1.05 и се проведе край пещерата Проходна, недалеч от с. Карлуково.

В пещерно-приложните дисциплини състезателите бяха разделени в две възрастови групи: с пещерняшки стаж до 5 и над 5 години. Самото състезание се проведе на малкия вход на пещера „Проходна“. Тази година трасето включваше нестандартни предизвикателства, като възходящ тролей, два голеееми пандюла, таванен парапет, възли. С екологична цел имаше и допълнително условие при пандюла: участниците трябваше да не слизат под определена линия и да не настъпват тревите по скалата. Имаше също и прихващане на пострадал, но не в камбана. След това всеки отбор трябваше да екипира и разекипира собствена система.

карлуково-технически-преглед-спелео-състезание
снимка: БФСп,
“Амазонките” от СК “Мездра”

От младите пещерняци участие взеха 6 отбора. Победител е отбор „Амазонките“ на Спелео клуб „Мездра“ с участници Анна Василева и Деяна Минева. Второто място е за отбор „Четиривръх“ на Пещерен клуб „Черни връх“, София (Снежана Сапункова и Калин Христов). На трето място се класира отбор „Муу” на ПКСУ „София“ – Полина Караганчева и Станислав Конашев, които само преди месец завършиха курс „Пещерняк“.

В по-старшата група победи отбор „Хиени“ на пещерен клуб „Ъндърграунд“, София  – Живко Генчев и Младен Младенов. Второто място остана за смесения отбор „Пет“ на Диана Неева, ПК „Черни връх“ и Лъчезар Костов, ПКСУ „София“. В тази група имаше още два отбора, които обаче участваха само в някои елементи.

Прочети  Туристка загина на Карлуково

Единият от тях беше отбора с най-голяма средна възраст от 44 години – Борислав Алексиев – Борето (33 г.) от ПКСУ „София“ и Красимир Петков – Гущера (55 г.) от ПК „Студенец“. Те бяха „дисквалифицирани“ заради прекалено бързо преминаване по системата.

карлуково-технически-преглед-спелео-състезание
снимка: БФСп

Скоростното изкачване се проведе на скалния феномен „Окната“ в пещера Проходна. Височината, която състезателите трябваше да качат бе 32 метра. Състезателите бяха разделени в две групи – жени и мъже, като жените се катереха с 4 кг. багаж, а мъжете с 8 кг. Разрешено беше използването и на крачен самохват. За финал всеки от състезателите удряше камбана, разположена между двете въжета, за да отбележи края на изкачването. Сред мъжете победител стана Симеон Ненков (пещерен клуб „Хелектит“ и ПКСУ „София“) с рекордното време от 1:27 мин. На второ място Владимир Георгиев, ПКСУ „София“ с 2:07 мин, и на трето място Борислав Алексиев, ПКСУ „София“ с 2:18 мин. В дух на спортсментство Владо и Борето отстъпиха наградите си на следващите в класирането Михаил Иванов от ПК „Студенец“, Плевен и Цветан Цветков от СК „Мездра“.

Сред жените победител стана Десислава Йорданова, ПК „Стринава“, Дряново с време 2:48 мин. Второто място бе за Снежана Сапункова, ПК „Черни връх“ с 3:06 и трето място за Диана Неева отново ПК „Черни връх“ с 3:14 мин.

Общо в скоростното изкачване на въже се състезаваха 13 жени и 19 мъже.

За пръв път се проведе и отделно състезание по изготвяне на карта на пещера –  в пещера „Чердженица“ с участието на 10 отбора, състоящи се от по двама души.

Прочети  Спелео състезание за "семейни двойки" край Търговище

Победители станаха смесения отбор Диана Неева, ПК „Черни връх“ и Лъчезар Костов, ПКСУ „София“. На второ място се класира отбора на Елеонора Гаврилова, СК „Мездра“ и Стефан Златев, ПК „Варна“, а на трето място отбор „Муу“ Полина Караганчева и Станислав Конашев, ПКСУ „София“.

Имаше и множество поощрителни награди.

карлуково-технически-преглед-спелео-състезание
снимка: БФСп

Като най-млад участник поощрителна награда получи Деяна Минева от СК „Мездра“, която е на 14 години, а вече за втора поредна година побеждава със съотборничката си Ани Василева в техническото състезание за млади пещерняци.

Като най-опитен пещерняк бе отличена Яна Йовева от ПКСУ „София“.

А отбор „Четиривръх“ на Черни връх – Снежана Сапункова и Калин Христов, получиха почетните клоун награди, заради цялостния им принос за доброто настроение по време на състезанието.

Награди получиха и всички деца, които потренираха техниката на единичното въже под вещото ръководство на Антон Парталев и Свилен Делчев.

Победителите получиха почетни грамоти от Българска федерация по спелеология и предметни награди.

Общо в състезанията се включиха над 40 пещерняци от 10 клуба: ПК „Черни връх“ – София, ПКСУ „София“, СК „Балкан адвенчър“, ПК „Ъндърграунд“ – София, ПК „Студенец“ – Плевен, СК „Мездра“, ПК „Стринава“ – Дряново, ПК „Варна“, ПК „Хеликтит“ – София, ПК „Луцифер“ – Търговище, както и ученици от училището за планински водачи в Черни осъм.

С най-много отбори, цели четири, се представи ПК „Черни връх“.

Наградите бяха връчени от новоизбрания председател на Българската Федерация по Спелеология Явор Шопов.

Текст и снимки: БФСп

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!