fbpx
събота, юни 15, 2024
Новини

Боян Петров с девети осемхилядник! Успех на Гашербрум II

Българският топалпинист Боян Петров е изкачил деветия си осемхилядник. Тази събота (22 юли), той е стъпил на Гашербрум II (8035 м) в планината Каракорум.

Боян вече е слязъл в Базовия лагер, откъдето оповести информацията за успешното си изкачване пред в-к Дневник. То беше осъществено точно осем години след опита му от 2009 година, когато се върна на около 40 метра под върха при солово изкачване, поради липса на въже.

И този път алпинистът изкачи сам върха, въпреки че с него за пакистан отпътува младата надежда Слави Несторов. Заради бизнес анагажименти обаче той се отказа от изкачването.

Това е първият осемхилядник, който Боян Петров изкачва, след като в края на август миналата година пострада тежко при катастрофа в Кресненското дефиле. Той планираше през май да се изкачи на първенеца на планената връх Еверест, но проведените тестове показаха, че не се е възстановил достатъчно за тази експедиция.

Петров има амбицията да стане първият българин, изкачил всички 14 осемхилядници на планетата. При това той осъществява изкачванията в алпийски стил и без кислород. За да завърши колекцията му остават още 5 осемхилядника.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!