fbpx

Боян Петров с девети осемхилядник! Успех на Гашербрум II

Българският топалпинист Боян Петров е изкачил деветия си осемхилядник. Тази събота (22 юли), той е стъпил на Гашербрум II (8035 м) в планината Каракорум.

Боян вече е слязъл в Базовия лагер, откъдето оповести информацията за успешното си изкачване пред в-к Дневник. То беше осъществено точно осем години след опита му от 2009 година, когато се върна на около 40 метра под върха при солово изкачване, поради липса на въже.

И този път алпинистът изкачи сам върха, въпреки че с него за пакистан отпътува младата надежда Слави Несторов. Заради бизнес анагажименти обаче той се отказа от изкачването.

Това е първият осемхилядник, който Боян Петров изкачва, след като в края на август миналата година пострада тежко при катастрофа в Кресненското дефиле. Той планираше през май да се изкачи на първенеца на планената връх Еверест, но проведените тестове показаха, че не се е възстановил достатъчно за тази експедиция.

Петров има амбицията да стане първият българин, изкачил всички 14 осемхилядници на планетата. При това той осъществява изкачванията в алпийски стил и без кислород. За да завърши колекцията му остават още 5 осемхилядника.

 

Comments

comments

Прочети  Боян Петров на Нанга Парбат, записва 8-ми осемхилядник

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!