fbpx

Нов опит за велорекорд по Ком-Емине

лого вело рекорд ком емине4 дни и половина – това е времето, което колоездачът от велоклуб “Раптор” Борислав Йорданов си е поставил, за да премине с велосипед маршрута “Ком-Емине” по билото на Стара планина. Борислав ще стартира утре и, ако успее, ще подобри собствения си рекорд, поставен през 2014 г, когато измина трасето за 5 дни и 4 часа.

Борислав Йорданов  е нарекъл опита си “Велоносен поход”. Това е така, защото през немалка част от 600-километровия преход велосипедът ще се “вози” върху гърба на колоездача, а не обратното. Колоездачът обаче има и друго обяснение:

“Подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво да започнем да ги оценяваме, както и маршрутите в тях пригодни за колоездене да се маркират и поддържат като велосипедни.”

труден участък ком емине
в трудните участъци велосипедът се носи

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти – колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по старопанинското било с една кауза – разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Успешен или неуспешен, с опита си Борислав се надява да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

екип велорекорд ком емине
част от екипа, който ще съпровожда Борислав

Настоящият велосипеден рекорд на Борислав, поставен през 2014 г. и до днес остава неподобрен, въпреки много опити от други колоездачи.

“През 2014-та година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по “Ком-Емине” има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-та, няма да бъда сам – ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут.” – разказва Борислав.

норислав-велорекорд-нос емине
Борислав на нос Емине, 2014 г.

Основен организатор и инициатор на “велоносния поход” е създателят на клуб “Велораптор” – Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин “велоносният поход” е много повече от спортно предизвикателство:

“С тази инициатива искаме маршрутът “Ком-Емине” да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас – карането на велосипед в планината.”

борислав и калин ком емине велорекорд
Борислав и Калин

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някой от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на “велоносния поход”, както и още застъпници за своята кауза.

Прочети  The North Face с еко колекция от рециклирана пластмаса, събрана в Алпите

 

 

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!