fbpx

Нов опит за велорекорд по Ком-Емине

лого вело рекорд ком емине4 дни и половина – това е времето, което колоездачът от велоклуб „Раптор“ Борислав Йорданов си е поставил, за да премине с велосипед маршрута „Ком-Емине“ по билото на Стара планина. Борислав ще стартира утре и, ако успее, ще подобри собствения си рекорд, поставен през 2014 г, когато измина трасето за 5 дни и 4 часа.

Борислав Йорданов  е нарекъл опита си „Велоносен поход“. Това е така, защото през немалка част от 600-километровия преход велосипедът ще се „вози“ върху гърба на колоездача, а не обратното. Колоездачът обаче има и друго обяснение:

„Подобно на кръстоносците в миналото, аз и хората, които ме подкрепят искаме да докажем, че планинският велотуризъм не отстъпва по възможности пред традиционния пешеходен, както и че той може да намери своето място на картата на Стара планина и на много други места в страната. България има изключителни планини, подходящи за планинско колоездене. Хубаво да започнем да ги оценяваме, както и маршрутите в тях пригодни за колоездене да се маркират и поддържат като велосипедни.“

труден участък ком емине
в трудните участъци велосипедът се носи

За да реализира своя поход, Борислав ще бъде съпровождан от представители на някои от най-големите велосипедни клубове в страната, спортисти – колоездачи, триатлонци и други. Очакват го повече от 600 километра каране, носене и бутане на колело по старопанинското било с една кауза – разработването и поддържането на повече веломаршрути в страната. Успешен или неуспешен, с опита си Борислав се надява да покаже, че най-дългият пешеходен туристически маршрут в България може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

екип велорекорд ком емине
част от екипа, който ще съпровожда Борислав

Настоящият велосипеден рекорд на Борислав, поставен през 2014 г. и до днес остава неподобрен, въпреки много опити от други колоездачи.

„През 2014-та година, когато поставих рекорда, искрено се наслаждавах на изключителната ни природа в планината. Още в момента, в който финиширах, реших, че искам да го направя отново. Сега целта ми е да го преодолея за много по-кратко време, но и да покажа, че по „Ком-Емине“ има огромен потенциал за колоездене. Изглежда този факт не е осъзнат само от мен, защото сега, за разлика от 2014-та, няма да бъда сам – ще имам подкрепата на много хора по целия маршрут.“ – разказва Борислав.

норислав-велорекорд-нос емине
Борислав на нос Емине, 2014 г.

Основен организатор и инициатор на „велоносния поход“ е създателят на клуб „Велораптор“ – Калин Русев. Той е на 45 години, от София, и ще бъде един от колоездачите, придружаващи Борислав по голяма част от трасето. Според Калин „велоносният поход“ е много повече от спортно предизвикателство:

„С тази инициатива искаме маршрутът „Ком-Емине“ да се популяризира и маркира за колоездене, но и да покажем, че колоездачите в България могат да се обединяват около общи каузи, не само да се състезават един с друг. Подкрепяме един човек заради нещо важно, което касае много от нас – карането на велосипед в планината.“

борислав и калин ком емине велорекорд
Борислав и Калин

Докато Борислав и Калин се подготвят, преминавайки участъци от трасето, в социалните мрежи вече започна кампания в тяхна подкрепа. Колоездачи от цялата страна публикуват свои снимки с вдигнати велосипеди и хаштаг #velonosenpohod. Други запалени по планинското колоездене се свързаха с организаторите, за да заявят готовност да придружат Борислав по някой от етапите на маршрута. По този начин той ще има подкрепа през цялото време на „велоносния поход“, както и още застъпници за своята кауза.

 

 

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

error: Защитено съдържание !!