fbpx
събота, април 20, 2024
Екстремни спортовеКатеренеНовини

София – домакин на Европейска купа по спортно катерене / БОУЛДЪР

София ще бъде домакин на престижната Европейска купа в дисциплината Боулдър на 5 и 6 август. Това е единствената дисциплина, която се практикува в зала, без въже, на изкуствени катерачни стени, височина до 5 м.

Във високо-технологичната зала на Уолтопия, ще си дадат среща младите надежди (юноши и девойки) на европейското катерене във възрастовия диапазон 14-19 години. Очакват се над 120 състезатели от 17-18 страни. Главен организатор е Българската Федерация по катерене и алпинизъм.

Петър Иванов – млада надежда в катеренето

През последните години България също бележи успехи в детско-юношеското катерене. Най-големите ни надежди са свързани с името на състезателя на Клуб „Алтиус“ Петър Иванов, 17 г., ученик в Първа английска гимназия. През последните 3 години той успя да завоюва за България всички възможни купи и награди в неговата възрастова група в състезанията в дисциплина боулдър, но се представя повече от отлично и в катеренето за трудност и за скорост, и се развива като един комплексен катерач, към който се гледа с огромно уважение.

Петър Иванов е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във временното класиране за ЕК Петър Иванов е на  трето място в Европа. През 2017 г. Петър постига много добри резултата и в състезанията за трудност – 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!