fbpx
събота, септември 23, 2023
Новини

Боян Петров се отказа от Еверест засега, отива на Гашербрум II

Алпинистът Боян Петров се отказа от изкачване на Еверест този сезон, след проведените днес тестове в Националната спортна академия, съобщава Дневник. Изследванията на физическото му състояние са показали, че той не се е възастановил достатъчно то кататстрофата, която претърпя миналия август в Кресненското дефиле.

Резултатите от днешните тестове са показали, че показателите на Петров са до голяма степен сравними с данни от предишни изследвания. Забелязани са обаче ясни различия в мускулната маса на двата му крака в резултат на нееднакво възстановяване. Вчера алпинистът каза,ч е за да се отправи към еверест трябва да постигне поне 70% от предишните си резултати.

Спироергометричното натоварване проведено на бягаща пътека е било прекратено на 8-ата минута поради болки, а не поради изчерпване на силите му.

Така от първоначално обявения план за тази година – изкачване на осемхилядниците Еверест (8848 м ), Чо Ойю (8201 м) и Гашербрум-2 (8035 м), засега потвърден е само последният.

През 2009 г. Боян направи неуспешен опит за соло изкачване на Гашербрум II, катос е върна от 40 метра под върха. Той ще отпътува за каракорумския осемхилядник през лятото. Боян споделя, че ако по време на експедицията се почувства във форма през есента може да опита да изкачи и други осемхилядници.

Алпинистът сподели и плановете си този път да проведе експедициите си с други българи.

До момента Боян е изкачил 8 от 14-те осемхилядници на планетата.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!