fbpx
неделя, юли 14, 2024
Новини

Екоминистерството не може да намери фирмата с багера, за да й връчи акт

Министерството на околната среда и водите издирва изпълнителя на проекта за реновиране на пътеките до Седемте рилски езера в националния парк, допуснал качването на багер в защитената територия, за да му бъде връчен акта за нарушението. Това заяви екоминистърът Емил Димитров – Ревизоро пред парламентарната комисия по околна среда по време на блиц контрола в четвъртък. Не стана ясно какво пречи да бъде открита фирмата „Юнайтед Пропърти груп“, с която е подписан договор за над 3 млн. лв. за рехабилитацията на туристическите пътеки.

От думите на Димитров стана ясно още, че почти десет дни след като тежката строителна техника бе снимана от туристи, все още не са ясни и подизпълнителите на фирмата „Юнайтед Пропърти груп“. На 30 юни проверка по случая образува и Кюстендилската прокуратура, а дни по-късно и Върховната административна прокуратура нареди на екоминистъра проверка, каквато той преди това бе обявил, че е започнала.

Димитров обясни, че проверката се извършва от комисия по Оперативна програма „Околна среда“, по която са осигурени над 10 млн. лв. за втората фаза на целия проект за развитие на парк „Рила“, която е на стойност 12 млн. лв. Тя трябва да установи кой, кога, къде, с каква техника е работил, както и към кои подизпълнители се е обърнал изпълнителят.

По думите му частта от проекта, свързана с рехабилитацията на пътеките, е била съобразена със световния опит в защитената зона посетителите да имат достъп до ограничен брой пътеки, а не да ходят, където искат, за да се запази природата.

Проектът бил направен така, че всички дейности да са изцяло ръчно извършвани, включително качването на материалите с помощта на животинска тяга, както и да се вземат на място част от материалите. По задание там не е трябвало да бъде допускана тежка машинна техника, каза екоминистърът.

Багер на ез. Бъбрека: вижте какво прави

„Длъжностните лица, които са допуснали нарушения, не са издали предписания, ако има такива, ще бъдат наказани. Като цяло това са едни подизпълнители, които са решили, че след като могат да започнат обекта, са решили, че могат да правят каквото си искат. Разбира се, че нямат място там никога повече, даже бих казал в проекти на самото министерство. Трябва да има пътеки, трябва да има парапети, място, откъдето да се гледа, но в никакъв случай да не се уврежда природата“, заяви Ревизоро.

Според него завършването на проекта зависи от решението на министър-председателя.

Замразена е работата и по строежа на пункт за планински спасители в Рила, каза още екоминистърът. По думите му „трябва да има и такъв пункт, където планинските спасители, доброволците да седят и да оказват помощ зиме и лете“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!