fbpx

Южнокорейците Го Ми Сун и Ким Джае Су направиха първия в историята на хималаизма хеттрик в Непал, изкачвайки три осемхилядника в рамките на един сезон.

Южнокорейците Го Ми Сун и Ким Джае Су направиха първия в историята на хималаизма хеттрик в Непал, изкачвайки три осемхилядника в рамките на един сезон.

Достижението бе регистрирано в  16:10 ч. на 9 юни, с успешното изкачване на Дхаулагири /8163 м./. Освен него през този сезон те достигнаха Макалу на 30 април и Канчендзьонга на 19 май.

С успешното изкачване на трите върха двамата имат в актива си вече съответно десет и осем осемхилядника.   Всички, върхове, които е изкачила Го Ми Сун са в партньорство с Ким Джае Сун с изключение на първата й експедиция на Чо Ойю.
“Дхаулагири беше най-трудният от осемхилядниците, които съм изкачила досега” пише Го Ми Сун. “Изкачвахме в продължение на 25 часа без да спираме от Лагер III до върха и обратно, заради влошаване на времето, под постоянен обстрел на падащ лед”.

С десет 8-хилядника в актива си за изумително кратко време (2 ½ г.) бившата шампионка в Азиатско Спортно катерене за жени, Азиатско ледено катерене за жени и Корейско ски-планинарство за жени, Го Ми Сун влиза в лигата на Топ 5 жени-алпинистки в състезанието за тиитлата на първата жена, покорила всички 14 осемхилядника на планетата.

Съперничките й са Герлинде Калтенбрюнер от Австрия, Едурне Пасабан от Испания, Нивес Морей от Италия и сънародничката й Оу Еун Сун. Засега водят Калтенбюнер и Морей с по 12 върхове.

Връщайки се в Катманду от Дхаулагири, Го имаше малко време за почивка и възстановяване. Тя е заета с пригитвянето на екипировката и необходимите документи за следващия си проект в Каракорум, Пакистан на 18 юни.  Тя ще направи опит за изкачване на 3 от петте осемхилядника в Каракорум – Гашербрум I /8068м./, Гашербрум II /8035м./ И Нанга Парбат /8125 м./.

Ако успее, заедно с партньора си Ким Джае Су, тя ще постави нов рекорд, изкачвайки седем 8-хилядника за една година.

След изкачванията й в Каракорум, тя планира да се върне отново в Непал,  където да направи опит за изкачване на 8091-метровият Аннапурна – последният осемхилядник в нейния спиък.

Шерпа Тширинг Дорджи от Ческам, Солукхумбу, който я съпровождаше на Макалу и Дхаулагири ще се присъедини към експедицията в Каракорум.

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!