fbpx

Как да оцелеем в лавинен терен. Съвети от експертите

Затоплянето на времето не намалява риска от лавини в планините. Напротив!

Четирима професионалисти в областта споделят пред сп. Backpackers своя опит и съвети за безопасно пребиваване в планините.

Майк Рийм: началник на Отдела по безопасност в планинския курорт Jackson Hole и водещ експерт в прогнозирането в лавинния център Bridger-Teton.

Стаж по специалността: 22 г.

Най-добър съвет за безопасност: “Само, защото някой е преминал или се е спуснал преди теб, това не означава, че е безопасно. Не се подавайте на рискови решения, а спазвайте добрите практики. Научете се на търпение, когато преминавате през сложен терен с лавинен риск.”

Важна екипировка: “Лавинна раница доста помага, ако може да си я позволите. Има реални данни, които показват, че има значение. Допълнителното тегло не е забавно, но си заслужава.”

Аарон Харц: ски водач в AMGA и експерт по прогнозиране в Централната лавинна асоциация на Орегон

Стаж по специалността: 5 г.

Най-добър съвет за безопасност: “Имайте познания за лавинните терени. Вендъж, след като определеите какъв е терена, вече може да вземете най-правилните решения. Може да избегнете голяма част от лавинните опасности, като стоите далеч от стръмни склонове под 30 градуса.”

Важна екипировка: “Носете радиостанция. Комуникацията е важна, а често нямаме обхват на мобилните телефони. Радиостанциите могат да работят на голямо разстояние и да ни помогнат да останем живи.”

Бен Притчет: ски водач в AMGA и експерт по прогнозиране в Лавинния информаионен център в Колорадо 

Стаж по специалността: 19 г

Най-добър съвет за безопасност: “Всеки път, когато се отправите в планината през зимата, проверете лавинната обстанвока, преди да тръгнете.” В България това може да стане на сайтовете на Планинската спасителна служба>>> и БАССЕС>>>.

Прочети  Как да изберем спалния чувал

Важна екипировка: “Здрава лопата. Някои лопати са с малки размери като играчка, а вие се нуждаете от здрав инструмент, за да отместите огромни маси сняг, ако нечий живот зависи от това.”

Дъг Чабът: лавинен специалист в Националния лавинен прогнозен център Gallatin 

Стаж по специалността: 25 г.

Най-добър съвет за безопасност: Пресичайте лавиноопасния терен (стръмен склон) един по един. По този начин, ако някой бъде повлечен от лавина, останалите веднага могат да го спасят.

Важна екипировка: “Всеки се нуждае от лавинна лопата и сонда. Това е базовата екипировка, която използваме, когато някой е попаднал в лавина.”

Comments

comments

Валерия Динкова

v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

error: Защитено съдържание !!