fbpx

Как да оцелеем в лавинен терен. Съвети от експертите

Затоплянето на времето не намалява риска от лавини в планините. Напротив!

Четирима професионалисти в областта споделят пред сп. Backpackers своя опит и съвети за безопасно пребиваване в планините.

Майк Рийм: началник на Отдела по безопасност в планинския курорт Jackson Hole и водещ експерт в прогнозирането в лавинния център Bridger-Teton.

Стаж по специалността: 22 г.

Най-добър съвет за безопасност: “Само, защото някой е преминал или се е спуснал преди теб, това не означава, че е безопасно. Не се подавайте на рискови решения, а спазвайте добрите практики. Научете се на търпение, когато преминавате през сложен терен с лавинен риск.”

Важна екипировка: “Лавинна раница доста помага, ако може да си я позволите. Има реални данни, които показват, че има значение. Допълнителното тегло не е забавно, но си заслужава.”

Аарон Харц: ски водач в AMGA и експерт по прогнозиране в Централната лавинна асоциация на Орегон

Стаж по специалността: 5 г.

Най-добър съвет за безопасност: “Имайте познания за лавинните терени. Вендъж, след като определеите какъв е терена, вече може да вземете най-правилните решения. Може да избегнете голяма част от лавинните опасности, като стоите далеч от стръмни склонове под 30 градуса.”

Важна екипировка: “Носете радиостанция. Комуникацията е важна, а често нямаме обхват на мобилните телефони. Радиостанциите могат да работят на голямо разстояние и да ни помогнат да останем живи.“

Бен Притчет: ски водач в AMGA и експерт по прогнозиране в Лавинния информаионен център в Колорадо 

Стаж по специалността: 19 г

Най-добър съвет за безопасност: „Всеки път, когато се отправите в планината през зимата, проверете лавинната обстанвока, преди да тръгнете.“ В България това може да стане на сайтовете на Планинската спасителна служба>>> и БАССЕС>>>.

Прочети  Лавини в Алпите: скиор оцеля по чудо в Австрия, спасиха шестима в Швейцария

Важна екипировка: “Здрава лопата. Някои лопати са с малки размери като играчка, а вие се нуждаете от здрав инструмент, за да отместите огромни маси сняг, ако нечий живот зависи от това.”

Дъг Чабът: лавинен специалист в Националния лавинен прогнозен център Gallatin 

Стаж по специалността: 25 г.

Най-добър съвет за безопасност: Пресичайте лавиноопасния терен (стръмен склон) един по един. По този начин, ако някой бъде повлечен от лавина, останалите веднага могат да го спасят.

Важна екипировка: „Всеки се нуждае от лавинна лопата и сонда. Това е базовата екипировка, която използваме, когато някой е попаднал в лавина.“

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.