fbpx

Урубко в откровена изповед: Няма нищо окончателно

В откровена изповед, публикувана в сайта russianclimb.com и споделена във фейсбук профила на Денис Урубко, легендарният катерач споделя:

Наблюдавам много спекулации, хората говорят за мен … „бла-бла-бла“, за да се рекламират. Моля, огледайте се – колко лъжи – от режисьорите до катерачите. И журналистите представят това пред обществото като абсолютна истина. Но повечето от тях не са верни. Можете да се доверите на Богуслав Магрел, защото той ме познава добре. А сега предпочитам да поясня.

За мен няма нищо окончателно.

Напротив. Всичко, което правя в планината, е променливо. Тактика, техника и стил на катерене. Само целта остава постоянна. Следователно никой не трябва да се изненадва, ако се появя в Хималаите веднъж или два пъти. Например: защо да не се счупи рекорда на Хуанито Оиарсабал и да се изкачи Чо Ойю четири пъти за един сезон? Това е много по-безопасно и по-приятно от това, което правех преди. Но екстремния алпинизъм, първите изкачвания и зимните изкачвания до върховете в Хималаите, вече не са за мен. Обаче оставям вратата отворена, в случай че съпругата ми Мария Хосе Кардел ме помоли да ми помогне да очертая нов маршрут в алпийски стил. Ще й помогна.

Разбира се, реших да завърша с голямо изкачване в Хималаите, дори преди да се опитам за Броуд. Дори се шегувахме с партньорите Дон и Лота, че това е последната ми експедиция. Броих дните. Казвах им: още 45, 30, 20 дни преди края на хималайската ми кариера. Въпреки това вложих много, много сила и душа в това изкачване. Прокарах по-голямата част от трасетата към върха. Видяхте три опита за атаки, включително два соло, когато Дон отпадна.

Отдадох много години на екстремния алпинизъм

Може би това е достатъчно. Удовлетворил съм амбициите си и не виждам нищо друго, което бих могъл да направя. Какво успях да направя качествено? Shine on, you crazy diamond (Изгрей, ярки диаманте – б.р. – игра на думи – песен на Pink Floyd) – това са петте ми премиерни маршрута в алпийски стил на осемхилядници. Скоростни изкачвания от 4000 до 8000 м. Две зимни изкачвания на 8000 м. Трудни скални маршрути 2000-7000 м. на масиви в различни части на света, като Куш-Кая, Ушба, връх Победа, Кали-Химал. Доста съм доволен.

А количествено? Възрастта е проблем, от който никой няма да избяга. Не мога сега да направя това, което бих могъл да направя, когато бях на 30. Важно е да разбереш това и да не се опитваш да бягаш като белка в колело.

Работих като треньор 14 години

и събирах силни отбори. Но организаторите и участниците често не полагат никакви усилия. Сега мнозина го разбират като „за нищо“, без усилия. Друга причина е отговорността. Жена ми, децата и родителите се нуждаят от повече внимание и подкрепа. В края на краищата те правилно казват: добрият алпинист е живият. Искам да посветя повече време на близките си. Писна ми да губя време. Това се случва твърде често. Прекарах много време в обучение, а за семейството и приятелите ми това е липсващо време. Експедициите продължаваха два до три месеца, но партньорите често се оказваха товари, като беше няколко пъти със Симоне Моро, беше същото по време на последния опит за изкачване на К2 и на Броуд Пик тази година, имам предвид Дон. Да си добър човек е добре, но не достатъчно, за да стигнеш до върха. Трябваше да спра толкова много пъти заради безотговорността на другите хора. Сега предпочитам да отделя време за нещо друго.

Не обичам планини

Освен това там загубих много приятели. Харесвам действията и съм свободен да избирам собствен път на свобода.

Сега смятам да направя същото като всички останали. Работа, деца, хобита, ще се радвам на живота. Плюс скалите. Екстремно, но безопасно. Мечтая за изкачване на категория 8а.

Да, спасих около десетина души. Също така спасих много хора от измръзване и други наранявания. И мен ме спасиха три пъти, за което благодаря на моите приятели и партньори от експедициите. Спасихх около десет души, но можете да го погледнете от друг ъгъл. Например, лекарите в спешната помощ спасяват стотици хора ежедневно. Медицинските грижи са норма на живот за много хора, което прави живота ни по-добър, във Вроцлав и на Острова. Докато аз и други катерачи просто реализираме своите егоистични или спортни амбиции.

Когато спасих Ана и Марчин, разбира се, и двете се нуждаеха от моята помощ, но самите те бяха силни. Без собствените им усилия всичко би отнело повече време и би представлявало огромен риск.

Съжалявам за хората, които лъжат преди, по време и след експедицията

Ще прекарате ли три месеца в екип, пълен със слаби катерачи, измамни и мързеливи губещи? По-скоро бих отказал. В екипа на К2 имаше три-четири добри катерачи. Това са Марчин, Адам, Рафал и младият Мацей. Но беше невъзможно да се действа в блатото на други катерачи, организацията и ръководството на експедицията. Всъщност през последните години наблюдаваме почти кръгла нула в истински полски стил при височинните експедиции. Да, има Анджей Баргел. Ценя това, което прави, но това е нещо различно от спортно катерене.

Много думи, много извинения, но това е реалността. Много има какво да се каже за героичното минало, за постиженията на Чихи, Кукучка, Куртика и други, но последното поколение не е готово за спортно катерене. Скорошни успехи? Петър Моравски (зимно изкачване на Шишапангма (8013 м)) и новия ми маршрут до Гашербрум II (8035 м.) Не е много, нали?

Не искам да карам никого да изкачва осемхилядници, но трябва да кажа истината. Надявам се това да се промени скоро. Поляците имат добри шансове да направят зимни изкачвания до Броуд пик, Гашербрум I и К2 през зимата. Нови маршрути по западния склон на Анапурна, северния склон на Канчендзьонга.

Високоскоростните изкачвания до Броуд Пик и Чо Ою чакат истински катерачи. И това ще бъде нашата собствена музика в Хималаите и Каракорум.

Превод от http://russianclimb.com/

Мария Лазарова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.