fbpx
събота, април 20, 2024
Височинен алпинизъмЕкстремни спортовеИзбраноЛичности

Какви рекорди паднаха на осемхилядниците този сезон?

Нови рекорди на осемхилядниците и през този сезон. Разбира се, най-много на Еверест. През пролетта на 2022 г. върхът е изкачен от близо 700 души, а две трети от тях са били шерпи, което е повече от всякога. По данни на Himalayan Database на един клиент се е падал средно по 1,6 шерпа.

Ками Рита Шерпа

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kami Rita Sherpa (@kamiritasherpa)

Но непалците не само придружават клиенти, а и сами поставят рекорди. Ками Рита Шерпа на 7 май 2022 г., направи успешно изкачване на покрива на света по стандартния маршрут от южната, непалска страна за 26 път. Традиционно, както и в предишни години, непалските шерпи бяха първите, които достигнаха върха на Еверест от юг, като част от малък екип, който полагаше парапети за комерсиалните експедиции.

Изкачването му се осъществи с помощта на кислород.

Ками за първи път изкачва Еверест през 1994 г. и подобрява собствения си рекорд от 2018 г. насам, той е записан и с два рекорда в Книгата на рекордите на Гинес: за най-голям брой изкачвания на Еверест – 25 пъти и за общия брой изкачвания на осемхилядници – 38.

Заслужава да се отбележи също, че всъщност той планира своето 26-то изкачване на Еверест още през май 2021 г., следвайки поставения рекорд, но поради лошо време не осъществи плана си.

Лакпа Шерпа
снимка: Facebook

Неговата сънародничка Лакпа Шерпа пък е многократен световен рекордьор по брой изкачвания на Еверест сред жените. Именно за тези постижения тя е удостоена с прякора „Кралицата на Еверест“.

И този сезон 49-годишната алпинистка подобри рекорда си, след като на 12 май 2022 г. тя изкачи Еверест за десети път.

Изкачването на Лакпа традиционно става от южната, непалска страна на планината, по стандартен маршрут с помощта на кислород и с помощта на шерпи.

Когато не е в планината, тя работи по 40 часа седмично в супермаркет за органични продукти в Хартфорд, щата Кънектикът, САЩ.

Сану Шерпа

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Sanu Sherpa (@mission_2x14peaks8000ers)

Непалецът Сану Шерпа пък е напът да събере за втори път „Хималайската корона“, като стане първият човек изкачил всички 14 осемхилядници по два пъти. През есента на 2019 г. той завърши първото си „14×8000“, с което стана третият непалец и общо един от 37-те алпинисти в света (с изключение на онези с противоречиви изкачвания), с това постижение.

Той обаче не спря дотук и разви целта си в ново предизвикателство: двойно изкачване на всички осемхилядници. И Сану има всички шансове да стане първият в тази задача. След като тази пролет успя да изкачи Канчендзьонга и Макалу, вече му остава само един връх за изкачване – сравнително лесният Гашербрум II (8034 м), разположен в Пакистан. Сану е насрочил експедицията си за юни – юли 2022 г.

Кристин Харила

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Kristin Harila (@kristin.harila)

За „Хималайската корона“ се бори и норвежката алпинистка Кристин Харила, но нейната цел е да изкачи 14-те осемхилядника за рекордно кратко време.

Към днешна дата рекордът се държи от непалецът Нирмал Пурджа, който завърши проекта през 2019 г. за 177 дни (6 месеца и 6 дни). Харила стартира проекта си тази пролет, а темпото ѝ е по-бързо и от това на Нирмал Пурджа.

Проектът Bremont14Peaks е разделен на 3 етапа. Първият за пролетта на 2022г. включва изкачване на шест осемхилядника – Еверест, Лхотце, Канчендзьонга, Анапурна, Макалу, Дхаулагири. Тя успя да ги завърши за рекордните 29 дни.

Вписаха Нирмал Пурджа в Рекордите на Гинес с пет постижения

През лятото Кристин ще се опита да изкачи петте осемхилядника в Пакистан: K2, Гашербрум I, Гашербрум  II, Броуд Пик и  Нанга Парбат.  За есента тя си е оставила последните 3 –  Шиша Пангма, Чо Ойо и  Манаслу, като се надява да няма проблеми с изваждането на необходимите разрешителни, тъй като два от върховете са на територията на Китай, където все още действат строги ограничения срещу COVID-19.

Норвежката осъществява изкачванията си с кислород и по стандарти маршрути, предварително екипирани с въжени парапети. Тя се изкачва, придружена от двама непалски шерпи: Дава Онгжу Шерпа и Пасдава Шерпа.

И още

На 30 април 2022 г. комерсиална група от единадесет китайски алпинисти, придружени от екип височинни водачи, осъществиха първото изкачване на Еверест през сезон 2022 от тибетската страна. Това изкачване е преди всичко забележително със своята дата – 30 април, защото често първите алпинисти стъпват на върха не по-рано от първата седмица на м. май, а повечето клиенти на комерсиални експедиции трябва да изчакат до средата или края на месеца за подходящи метеорологични условия.

В Himalayan Database се посочва, че едва през 1997 г. комерсиална експедиция се изкачва на Еверест по-рано – на 26 април. Това прави индонезийска група, водена от легендарния казахстански алпинист Анатолий Букреев и Владимир Башкиров.

Всъщност в „предкомерсиалната ера“ на изкачванията в Хималаите, включително Еверест, повечето алпинисти изкачват върховете през април. Най-ранното изкачване в историята на Еверест е регистрирано на 13 април 1993 г.

Педро Кейрош от Португалия стана първият чуждестранен алпинист, достигнал върха през сезон 2022 г. Това се случи на 7 май.

Българката Силвия Аздреева постави национален рекорд като за малко повече от 24 часа последователно изкачи Еверест и Лхотце на 15 и 16 май.

Люси Уестлейк стана най-младата алпинистка в САЩ, изкачила върха. В момента на изкачването, на 12 май, Люси навърши 18 години. Настоящият рекорд при жените в световен мащаб принадлежи на индийката Пурна Малават, която стъпи на Еверест на крехката възраст от 13 години и 11 месеца.

Джеймс „KG“ Кагамби – на 62-годишна възраст стана първият кениец, изкачил Еверест, а Роналд Кинтеро е първият алпинист от Хондурас, стъпил на върха.

Греъм Кийн, на 68 години, стана най-възрастният британец, а Джейн Канизей стана най-младата австралийка, изкачили Еверест. По време на изкачването, на 14 май, Канизей беше на 18 години. Тя осъществи изкачването с 62-годишната си майка.

Найла Насир А. Албалоуши от ОАЕ, Ванеса Естол от Уругвай, Нгуен Тхи Тхан Нха от Виетнам и Манал Ростом от Египет са първите жени в държавите си, стъпили на най-високия връх на планетата.

Кентън Кул от Великобритания пък постави световен рекорд за най-много изкачвания до Покрива на света, държан от чуждестранен алпинист. На 15 май той изкачи Еверест за 16-ти път.

Давид Гьотлер от Германия беше единственият, който през този сезон изкачи Еверест без помощта на шерпи и без кислород.

Сара Сафари стана първият ирански алпинист, завършила предизвикателството на Seven Summits, a Навин Тритал, пенсиониран полковник от военновъздушните сили на САЩ, с изкачването си на Еверест, стана първият жив донор на бъбрек, изкачил Седемте континентални първенци.

Най-бързата комерсиална експедиция този сезон беше австрийската група Furtenbach Adventures. На алпинистите са били необходими 16 дни за цялата експедиция – от пристигането в базовия лагер до развалянето на палатките след изкачването.

За първи път Еверест беше изкачен и от екип, съставен изцяло от чернокожи алпинисти. Full Circle Everest се състоеше от седем американци, водени от Филип Хендерсън.

Рекорди и на Макалу

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Adrian Ballinger (@adrianballinger)

Известният американски водач Ейдриан Балинджър осъществи първото ски спускане от върха на Макалу (8485 м), след като преди това стана първия за сезона изкачил върха, заедно с двама шерпи: Дорджи Сонам ​​Шерпа и Пасанг Сона.

Според Ейдриан зоната пред върха е била най-трудна, тъй като няма фиксиран парапет, който шерпите и Естебан „Топо“ Мена са окачвали само до зоната преди върха .

„От 7900 метра тримата се качихме на върха без парапет, докато носехме 300 метра въжета със себе си. Когато стигнахме върха, Доржи водеше по труден технически терен където беше трудно да се поставят парапети“ – каза Ейдриън.

Владимир Павлов се спусна със сноуборд от осемхилядника Манаслу

Ейдриан вече се опитвал да спусне Макалу два пъти без успех. Този път той успя.

Както той разказа в блога си в социалните мрежи, спускането започва на около 15 метра под самия връх: „заради условията в планината, времето и други катерачи по маршрута“ и изисква от него да вложи целия си скиорски опит.

„Тези приблизително 2500 метра спускане бяха изключително стръмни: „меките завои бяха върху сняг, а твърдите бяха върху лед и скали“.

Според Ейдриан, той все пак трябвало да свали ските си веднъж: за да се спусне 60 метра по френския кулоар на височина 8070 метра. Освен това от време на време се хващал за парапета в няколко от най-заледените участъци от трасето. При спускането, след почивка в трети лагер, където пие кафе и загрява краката си, започва най-опасната част – ледения склон между седловината Макалу-Ла и втория височинен лагер. Ейдриан се опитва да се придържа максимално близо до стандартния маршрут, пропускайки около 25 катерачи, които се изкачват към върха по това време.

Общо, Ейдриан кара ски около 2450 метра вертикално, завършвайки маршрута си на около 5790 метра надморска височина. Освен от Макалу, той е осъществил и първото в историята ски спускане от осемхилядника Манаслу, което прави през 2011 г.

Освен това той се спуска частично на два пъти със ски и от осемхилядника Чо Ойю – през 2013 и 2016 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Karl Egloff (@karl.egloff)

В същото време еквадорските алпинисти Карл Еглоф и Николас Миранда пък поставиха нов рекорд за най-бързо изкачване на Макалу – 17 часа и 18 минути.

Изкачването е осъществено по стандартния маршрут от северозападното било и северната стена. И за двамата еквадорци това е първият осемхилядник в кариерата им, като те е изкачват без кислород.

Двамата стартираха „бягането си“ от преден базов лагер на 5700 метра и покриха почти 2800 метра изкачване за 17 часа и 18 минути. След това те предприеха бързо спускане надолу, връщайки се в базовия лагер 25 часа и 48 минути след старта.

Сред всички безкислородни изкачвания до този връх в историята на алпинизма се открояват две високоскоростни изкачвания: французинът Марк Батар през 1988 г. и казахстанецът Анатолий Букреев през 1994 г.

 

 

 

 

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!