fbpx
неделя, юли 7, 2024
ВидеоИзбраноЛитература и кино

МВГ „Вежен“ към НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен вече над 55 години възпява планината (ВИДЕО)

Нито един празник не минава без мъжката вокална група „Вежен“ към читалище „Съгласие – 1869“, гр. Тетевен. Те са емблемата на Тетевен. Това каза пред върхове кметът на града Мадлена Бояджиева за 11-тимата музиканти, които могат да разтуптят всяко едно планинарско сърце с изпълненията си на емблематични туристически песни.

Групата е създадена през 1968 г. от петима ентусиасти като група за туристически песни и оттогава именно те са „основното ни перо в репертоара“, разказа Благовест Пандурски, член на групата.

Изпълняват и всякакви други песни – фолклорни, от различни фолклорни области, патриотични, и маршови, та дори и класически и стари градски песни. „Разнообразен ни е репертоара. Може би са над 300 песни в него“, гордее се Благовест, потомствен музикант, син на един от основателите на групата – Димитър Пандурски.

В момента членовете на „Вежен“ са 11, на възраст между 82 и 25 години.

Най-дългогодишният изпълнител е солистът – Стоян Тетевенски, който

пее в групата от далечната 1981 г.

Казва са себе си, че е последният жив от създалата се през 68-ва година група.

„Много интересно се случи, че аз като дойдох имаше навлезли в години колеги, и ръководителят Иван Ножаров, той е доайенът на групата, като ме усети, че съм навътре в нещата, много бързо ме хвърли в дълбокото. Поеми на този солото, поеми на онзи солото. И помня бай Михал, вика: „Лапе, нещо ме боли гърлото, ще пееш ти солото. Викам: – Добре, бай Михале“, спомня си началото на кариерата си Тетевенски.

По случай 40 години на сцената е изненадан с плакет от колегите си в читалището и Българския туристически съюз.

Вокална група „Вежен“ е гастролирала в бившия СССР, в ГДР, в Унгария, а в последните години има изяви в Република Северна Македония. Групата пя и на официалното събитие, с което в присъствието на президента Румен Радев беше отбелязана 40-годишнината от първото българско изкачване на Еверест.

„На повечето събития обикновено се представяме с нашия фолклор. Включително и днес на празника на тетевенската саламура също имахме участие“, каза пред „Върхове“ Благовест Пандурски.

Но обичат и планинарските песни. „Аз съм си тетевенец. Живея в планината. Може ли да живееш в планината и да го каже дядо Вазов, че ако не бях дошъл в Тетевен щях да остана чужденец на майка България и ние да не пеем тетевенски песни или планинарски. Това е просто невъзможно. Имаме песни, които възпяват нашия Балкан – едната се казва „Синовен благослов“, другата е „Роден край““, обяснява той.

Вокална група „Вежен“ е двукратен носител на престижната награда „Туристически хор на годината“ – това е наградата „Филип Аврамов“. Имат първи награди от международни фестивали на туристическата песен. „Последният златен медал, който го спечелихме преди един месец е от един фестивал в червенобрежкото село Горник и засега това е последният медал, но надявам се, че ще има още много“, изрази надежда Пандурски.

А славата на „Вежен“ се носи от десетилетия.

„Имало някакъв фестивал, в който Филип Аврамов, доайенът на туристическата песен в България, бил в журито, а на балкона доста хора от хор „Планинарска песен“. При завършването, Аврамов станал прав и е пляскал: „Браво, тетевенци! Браво!“. И целият хор „Планинарска песен“. Та още от време оно имаме страшно уважение и те не пропускат, когато имат някаква годишнина и ще правят някакво тържество „Планинарска песен“, ние да започнем. Като острото желязо да сме ние. На нас ни е драго, защото те са основателите на тези песни“, обяснява Тетевенски.

Групата се надява да привлече повече млади хора в редиците си и да има все повече участия.

YouTube player

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!