fbpx
неделя, юли 7, 2024
Новини

Български турист е загинал в планината Проклетия в Албания

Български турист беше открит мъртъв след няколкочасово издирване по земя и по въздух с хеликоптер в района на връх Мая Йезерце (2694м) в планината Проклетия (известни още като Албанските Алби), съобщи албанското онлайн издание „Шчиптаря“.

Самоличността и полът на загиналия не се оповестяват, но става ясно, че е 32-годишен.

Полицията в град Тропоя съобщи, че около 22:30 ч. снощи (11 юни) е получила сигнал за двама блокирани в планината български туристи, докато били в района на връх Йезерце (Maja e Jezerca).

Издирването на туристите е започнало веднага но без резултат. Сутринта планински издирвателно-спасителен екип на Гражданска помощ отпътува с хеликоптер на Министерството на отбраната към мястото на инцидента, за да локализира и помогне на туристите, пише изданието.

След няколкочасово търсене единият от туристите, на 32 години, е

открит без признаци на живот

Полицията предполага, че поради стръмния планински терен той се е подхлъзнал от високо и в резултат на нараняванията е загубил живота си.

Вижте още

Спасителният е успял да извади тялото от труднодостъпния терен. Загиналият е транспортиран с хеликоптер до Тропоя. Другият турист е в добро здраве и е отпътувал за Черна гора, пише още „Шчиптаря“.

Гражданска защита в Албания апелира туристите да следват инструкциите на специализираните планински водачи при посещение на труднодостъпни райони.

Валерия Динкова

Валерия Динкова е журналист и продуцент. Има над 20-годишен опит в телевизионната и он-лайн журналистика. Автор и създател на медийно съдържание, основател на „Върхове“. v_dinkova@varhove.com

Предстоящи събития

Contact Us

error: Защитено съдържание !!