fbpx

Мистерия под Еверест – кой краде кислородните бутилки на алпинистите?

Тайнствена мистерия под Еверест застрашава живота на алпинистите, опитващи да изкачат върха. През последните дни оттам са изчезнали множество бутилки с кислород.

“Проблемът вече е сеиозен,” коментира водачът Нима Тенжи Шерпа пред BBC. “Продължавам да чувам от експедиционните групи, че техните кислородни бутилки са изчезнали и това може да бъде животозастрашаващо — особено когато те все още не са изкачили върха или палнират да ги използват при слизане.“

Сезонът на изкачванията на Еверест продължава, след като първата група се изкачи на 15 май.

“7 кислородни бутилки, които оставихме на Южниото седло, липсват,” съобщи миналата седмица ръководителят на експедиция Тим Моседейл.

Мосдейл изрази предположение, че вероятно бутилките са използвани от опитващи атака на върха, или за спасяване на някои от загиналите, но настоя да бъде уведомен от изпозлвалите ги.

 

Случаят, кислородни бутилки да изчезват под Еверест не е за първи път, но проблемът се е разраснал тази година.

“Заради такива инциденти, алпинисти се връщат без да са достигнали върха, тъй като не е имало достатъчно кислородни бутилки. В такъв слчуай, единственото, което искат е да се върнат обратнов  Базовия лагер,“ обявснява Пурба Намгял Шерпа.

Засега никой не е заловен да краде кислородни бутилки, нито има заподозрени.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.